Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Het enkelgewricht bestaat uit het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. Op het uiteinde van deze 3 botten zit kraakbeen. Kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar bewegen. Kraakbeen kan slijten, bijvoorbeeld door artrose, reuma of een ongeval.
Door slijtage van het kraakbeen in de enkel kunt u klachten krijgen. De enkel kan stijf zijn en pijn doen. Ook kan de enkel dik worden. Als u erge klachten heeft, kunt u een enkelprothese krijgen.
Een enkelprothese vervangt een deel van het spronggewricht. Het spronggewricht is het gewricht rondom het sprongbeen. Het bovenste spronggewricht wordt vervangen door een enkelprothese. Het onderste spronggewricht wordt vastgezet.
Een enkelprothese ziet er zo uit:
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
De eerste weken na de operatie heeft u krukken, een looprek of een rollator nodig. U moet daarom misschien uw huis aanpassen.
Als u niet direct naar huis wilt, kunt u ook naar een hersteloord of zorghotel. Hier werken verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten. U blijft hier enkele dagen tot weken tot u weer zelfstandig thuis kunt wonen.
Een zorghotel is luxer dan een hersteloord. Er is bijvoorbeeld roomservice en u kunt vaak een eenpersoonskamer krijgen.
U moet een verblijf in een zorghotel of hersteloord zelf regelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar of de kosten vergoed worden.
Opstaan uit lage meubels kan kort na de operatie moeilijk zijn. U kunt verschillende hulpmiddelen in huis halen.
U leest hier meer over op de webpagina: Zorg na operatie enkelprothese.
Uitstel operatie of ingreep?Een operatie of ingreep kan soms niet doorgaan. Bijvoorbeeld als een andere patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. Om medische redenen krijgt deze patiënt altijd voorrang. U krijgt zo snel mogelijk een nieuwe afspraak. OpleidingsziekenhuisOLVG is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat de specialist altijd wordt geholpen door een arts-assistent in opleiding tot specialist. Soms doet een arts-assistent (een deel van) de operatie of ingreep. |
Als u zich goed voelt, mag u 1 dag na uw operatie naar huis. Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u met de auto naar huis brengt.
Als u naar huis gaat krijgt u een aantal dingen mee:
Tips om sneller beter te worden leest u op de webpagina: Zorg na operatie enkelprothese.
U heeft na de operatie nog een aantal afspraken in het ziekenhuis:
Hoe lang uw enkelprothese mee gaat hangt van een aantal dingen af:
U kunt uw nieuwe enkel beschermen. De enkelprothese gaat dan langer mee.
Neem contact op met de polikliniek Orthopedie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Bij het plaatsen van een enkelprothese bestaat een kleine kans op trombose, een longontsteking, een wondinfectie of tijdelijk verminderde kracht van het heffen van de voet. De volgende complicaties komen heel soms voor:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Verpleegafdeling Orthopedie, locatie West, B5
Bel de verpleegafdeling als u vragen heeft die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten.
020 510 82 35 (iedere dag van 16.15 tot 08.15 uur)
Opnameplanning afdeling Orthopedie
Bel een medewerker van Opnameplanning als u vragen heeft over de datum van de operatie.
020 599 36 50 (op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur)