home

Astma : u kunt hiervoor terecht bij Longgeneeskunde

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. De slijmvliezen in de longen zijn geïrriteerd. Dit kan veel klachten geven, zoals benauwdheid en hoesten. Astma komt veel voor. Mensen die last hebben van astma kunnen moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen 'piepend' en/of moeten hoesten. Bij astma kunnen er ook chronische klachten zijn. Iemand heeft dan altijd (wat) last van kortademigheid en/of hoesten.

Hoe ontstaat het?

Een groot deel van de patiënten met astma is allergisch voor bepaalde stoffen (allergenen). De aanleg voor astma en allergieën is erfelijk: in sommige families komt het meer voor dan in andere. Per patiënt kan sprake zijn van een andere allergie. Sommige mensen met astma zijn allergisch voor huisstofmijt, anderen zijn overgevoelig voor huisdieren, gras- of boompollen of voedingsmiddelen.
Astma-klachten kunnen ook ontstaan door niet-allergische prikkels zoals sigarettenrook, parfum of mist.

Klachten

  • Benauwdheid
  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Vermoeidheid
  • Niezen en een loopneus
  • Piepende of raspende adem

Behandelingen

Genezing van astma is nog niet mogelijk. De klachten kunnen wel sterk verminderen door het wegnemen of beperken van contact met stoffen waar iemand allergisch voor is. Vaak is dit helaas niet mogelijk. De meeste patiënten met astma gebruiken medicijnen. Ontstekingsremmers helpen astma-klachten voorkomen. Medicijnen die de luchtweg verwijden (luchtwegverwijders) helpen om bij een astma-aanval de benauwdheid te verminderen. 

Bij behandeling van astma is niet alleen de longarts, maar ook de longverpleegkundige betrokken. De longverpleegkundige geeft in een speciaal spreekuur voorlichting over het gebruik van uw medicijnen, helpt bij het stoppen met roken en geeft voeding- en leefstijladvies.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Longgeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: