home

Angina Pectoris : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Angina Pectoris (hartkramp) is een drukkend en zwaar gevoel en/of pijn midden op de borst. Deze pijn ontstaat doordat de hartspier niet voldoende bloed toegevoerd krijgt om het hart zijn werk te laten doen. De pijn kan uitstralen naar de onderkaak, armen of rug. Soms wordt iemand ook misselijk. Een aanval van angina pectoris verdwijnt meestal weer na enkele minuten rust. Als de klachten langer dan 5 minuten duren en niet verdwijnen in rust, dan kan er sprake zijn van een hartinfarct.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van pijn op de borst is meestal een vernauwing van de kransslagaders op het hart door slagaderverkalking. Wanneer deze bloedvaten nauwer zijn, stroomt er minder bloed doorheen. Dit vergroot de kans op een zuurstoftekort van hart en dus pijn op de borst.

De kans op het ontwikkelen van angina pectoris wordt vergroot als iemand rookt, te dik is, of een hoge bloeddruk heeft. Ook bij suikerziekte, een te hoog cholesterolgehalte en bij mensen bij wie in de familie op jongere leeftijd (voor het 60e levensjaar) hart- en vaatziekten voorkomen, is de kans op het ontwikkelen van angina pectoris duidelijk vergroot.

Het is niet altijd het geval dat pijn op de borst wijst op angina pectoris. Het kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 • een hartklepaandoening
 • (ernstige) hartritmestoornissen
 • een oorzaak in de longen, spieren, maag of slokdarm

Klachten

Vernauwing in de kransslagaders is niet direct merkbaar. Wanneer een van de kransslagaders voor meer dan 50% vernauwd is kan iemand daar last van krijgen.

Kenmerkend voor angina pectoris is dat de pijn optreedt in aanvallen en meestal na enkele minuten in rust weer wegtrekt. In de beginfase van angina pectoris treden klachten vooral op wanneer het hart harder moet werken, bijvoorbeeld bij:

 • lichamelijke inspanning/ sport
 • heftige emoties
 • na een zware maaltijd
 • als iemand ineens van de warmte in de kou komt

Vrouwen kunnen last hebben van andere (atypische)  klachten zoals kortademigheid, duizeligheid, abnormale moeheid en/of slecht slapen. Deze atypische klachten komen naast bij vrouwen ook voor bij ouderen en mensen met suikerziekte.

Onderzoeken

Bij pijn op de borst kan het zijn dat er iets met het hart aan de hand is. De arts zal dit willen onderzoeken aan de hand van een vragenlijst, bijvoorbeeld wanneer onstaan de klachten? En hoe lang houden de klachten aan? Ook beoordeeld de arts meerdere riscicofactoren op hart- en vaatziekten zoals het cholesterolgehalte, de bloeddruk, bloedsuiker en medische familievoorgeschiedenis.

Bij de verdenking angina pectoris kunnen aanvullende onderzoeken worden ingezet:

Behandelingen

Om angina pectoris te bestrijden zal er in eerste instantie worden gekeken naar een gezonde leefstijl. Het advies is om niet te roken, voldoende te bewegen en gezond te eten. Dit houdt in dat het eten bestaat uit weinig zout en verzadigd vet. De cardioloog kan bij angina pectoris medicijnen voorschrijven die de bloedvaten verwijden. Ook het terugbrengen van de hartslag en het verlagen van de bloeddruk zorgt ervoor dat het hart minder arbeid hoeft te leveren. Veel gebruikte medicijnen zijn:

 • vaatverwijders: nitraten
 • bètablokkers en calciumblokkers
 • antistollingsmiddelen
 • cholesterolverlagers

Wanneer een gezonde leefstijl en medicijnen niet voldoende helpen, dan kan behandeling nodig zijn:

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Hartcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: