home

Inspanningsonderzoek Cardiologie : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Een inspanningsonderzoek geeft uw cardioloog informatie over de werking van uw hart tijdens (maximale) inspanning. Voor dit onderzoek sluiten we u aan op een ECG-apparaat en fietst u op een hometrainer of loopt u op een loopband.

Bij een inspanningsonderzoek registreert een ECG-apparaat de veranderingen die in uw hart plaatsvinden tijdens inspanning, zoals zuurstoftekort of hartritmestoornissen. Een ECG is een hartfilmpje. Tijdens de test vergelijkt de cardioloog de gemaakte hartfilmpjes met elkaar.

Voor het onderzoek brengt de hartfunctielaborant elektroden op uw borst en rug aan en meet uw bloeddruk. Daarna neemt u plaats op de hometrainer of loopband. Het onderzoek wordt begeleid door een hartfunctielaborant.

Verloop

text-basics

De voorbereiding

  • Als u medicijnen gebruikt, neem deze dan gewoon in, tenzij de arts die het onderzoek heeft aangevraagd u duidelijke instructies heeft gegeven om dit niet te doen.
  • Wij raden u aan gemakkelijk zittende (sport)kleding en schoenen aan te trekken (geen hoge hakken).

Het onderzoek

Tijdens de test wordt de weerstand geleidelijk aan verhoogd, waardoor u zich steeds meer moet inspannen. Het is de bedoeling dat u zo lang mogelijk doorfietst.

Na de inspanning blijft u nog enkele minuten in rust op de fiets zitten. Ook dan registreren we het hartritme en de bloeddruk. Uit de resultaten kan de cardioloog onder andere afleiden of het hart tijdens het fietsen zuurstofgebrek heeft gehad.

Na het onderzoek

Uw cardioloog bespreekt de uitslag met u telefonisch of op uw eerstvolgende polikliniekbezoek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: