Ambulante Flebectomie : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Spataderen zijn bloedvaten die door slecht sluitende klepjes niet meer goed functioneren of verwijd zijn geraakt. Omdat ze pijnklachten, eczeem of uiteindelijk een open been kunnen veroorzaken, is het beter spataderen te verwijderen. Dit kan onder andere met ambulante flebectomie. Hierbij neemt de dermatoloog stukjes ader poliklinisch weg.

Verloop

Voorbereiding

 • Maak bij voorkeur geen behandelafspraak als u binnen een maand na de ingreep op vakantie wilt gaan
 • Heeft u een allergie? Vertel dit dan aan de arts.
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Overleg dan met de arts of u tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen.
 • Trek kleding aan die niet knelt en die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Doe ruime, makkelijke schoenen zoals sandalen of pantoffels aan.
 • Wij adviseren om u door een volwassene naar huis te laten brengen. Tijdens de ingreep blijft uw begeleider in de wachtkamer.
 • Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.
 • Tijdens de ingreep worden steriele doeken vaak met kleefstrips aan uw been geplakt. Het verwijderen van deze kleefstrips kan bij beharing pijnlijk zijn. Wij adviseren u daarom voor de behandeling het been dat behandeld gaat worden, zo nodig te scheren.

De behandeling

Bij de ambulante flebectomie krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. Hiervoor kunnen meerdere kleine injecties over de lengte van het been nodig zijn. Vervolgens maakt de dermatoloog boven het bloedvat een steekgaatje van hooguit een paar millimeter. Via dit kleine gaatje wordt een spatader aangehaakt en verwijderd. Dit herhalen we ongeveer om de 10 centimeter. De insteekgaatjes hoeven niet te worden gehecht en genezen vrijwel zonder littekens.

Na de ingreep krijgt u een verbandkous of een aangemeten elastische kous aan. Uw specialist bespreekt dit voor het plannen van de afspraak met u. U mag met de kous aan, na de ingreep gewoon weer lopen.

Ambulante flebectomie wordt ook wel de ‘Muller-procedure’ genoemd. De ingreep duurt ongeveer 3 kwartier.

Na de behandeling

 • De insteekgaatjes worden niet gehecht.  We plakken deze wondjes dicht met steristrips. Dit zijn kleine pleisters (ook wel zwaluwstaartjes genoemd). Deze hoeven niet te worden verwijderd en zullen vanzelf loslaten. U mag de grote pleisters op de sneetjes wel vervangen.
 • De plaats van de ingreep voelt stijf en verdoofd aan en dit kan enkele uren duren. Wij adviseren u om niet te fietsen of zelf auto te rijden. Wij raden u aan om u door een volwassene naar huis te laten brengen.
 • Heeft u pijn na de ingreep? Gebruik dan paracetamol 500 mg, maximaal 3 keer 2 tabletten per dag. Tip: zorg dat u paracetamol in huis heeft! Dit is verkrijgbaar drogist of apotheek. Wilt u andere pijnstillers gebruiken? Bespreek dit dan met uw arts, vanwege de kans op een nabloeding.
 • Het verband en de pleisters mogen niet nat worden (tijdens de 48 uur die u ze moet dragen).
 • De verbandkous blijft 48 uur dag en nacht zitten. Na deze 48 uur moet u overdag nog tenminste 2 weken de elastische kous dragen.
 • Heeft u een staand beroep? Dan adviseren wij u om de eerste 2 dagen na de ingreep niet te gaan werken.

Complicaties

Complicaties treden zelden op bij ambulante flebectomie. Meestal heeft u na de behandeling een bloeduitstorting of een 'verdoofd' gevoel in het behandelde gebied. Dit gaat vanzelf over.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: