home

casemanager Simone Röttgering : ik maak graag tijd voor een persoonlijk gesprek

Een diagnose darmkanker betekent nogal wat. Het is lichamelijk ingrijpend, maar heeft ook flinke emotionele impact. Daarom biedt OLVG naast medische zorg ook passende, persoonlijke begeleiding met een (gespecialiseerd) verpleegkundige: de casemanager. Simone Röttgering is één van de zes casemanagers die mensen begeleidt tijdens hun behandeltraject voor darmkanker.‘

Als casemanager ben ik de schakel tussen mijn patiënt en alle zorgverleners die zijn betrokken bij zijn of haar behandeling. En dat zijn er vaak nogal wat: een chirurg, maag- darm- en leverarts, oncoloog, maar bijvoorbeeld ook een diëtist. Ik houd de specialisten op de hoogte van de verschillende onderdelen van de behandeling en help mijn patiënten - als vast contactpersoon - het overzicht te bewaren.

Ik vind het mooi dat ik écht iets voor iemand kan betekenen tijdens dit intensieve traject. Op praktisch én persoonlijk vlak. Want er zijn veel momenten waarop mensen wel wat extra steun kunnen gebruiken. Na afronding van een chemokuur duurt het bijvoorbeeld best een tijdje voordat iemand weer in het ziekenhuis terugkomt voor een vervolgbehandeling. Ik hoor vaak terug dat dit een eenzame en onzekere periode is. Op dat soort momenten maak ik graag wat extra tijd voor een persoonlijk gesprek. Of dat nu tien minuten, of een uur duurt.

Sinds de functie van casemanager in het leven is geroepen – nu zo’n vier jaar geleden – merk ik dat onze rol steeds meer begint te leven. Specialisten, maar ook huisartsen weten ons inmiddels goed te vinden en patiënten nemen ook steeds vaker zelf contact op. Regelmatig hoor ik terug: “Met jou is het contact zo gemakkelijk. Ik heb het gevoel dat ik altijd alles met je kan bespreken.” En dat is precies waar ik het voor doe.’

In het kader van de darmkankermaand vertellen 6 medewerkers deze maand over hun rol als casemanager. In deze portrettenreek verscheen eerder:

Casemanager Madelon Mok: 'mijn "dubbelrol" biedt voordelen'

Casemanager Ellen van den Boogaard: 'ik kan dat stapje extra zetten voor mijn patiënten'

Casemanager Ilja Honing: 'persoonlijk contact is ontzettend belangrijk bij zo'n impactvolle ziekte'

Casemanager Mariëtte van Nes: 'ik kan als een persoonlijk gids de weg wijzen'

Casemanager Glaresa Molly: ‘de kleine gebaren maken vaak een groot verschil’

Wilt u meer weten over de taken van onze casemanagers? Lees dan de functiebeschrijving.