home

casemanager Glaresa Molly : juist kleine gebaren maken een groot verschil

Een diagnose darmkanker betekent nogal wat. Het is lichamelijk ingrijpend, maar heeft ook flinke emotionele impact. Daarom biedt OLVG naast medische zorg ook passende, persoonlijke begeleiding met een gespecialiseerd verpleegkundige: de casemanager. Glaresa Molly is één van de zes casemanagers die mensen begeleidt tijdens hun behandeltraject voor darmkanker.

‘Als casemanager ben ik het eerste en vaste aanspreekpunt voor patiënten. Vanaf het moment van diagnose tot en met de nacontroles. Dit betekent dat je vaak en soms ook langdurig contact met elkaar hebt. Over de ziekte en de behandeling, maar ook over persoonlijke zaken. Ik merk dat er hierdoor snel een vertrouwensband ontstaat tussen mij en mijn patiënten. Heel waardevol, omdat ik iemand zo nóg beter en persoonlijker kan begeleiden.

Dat deze persoonlijke begeleiding echt een verschil kan maken, merkte ik voor het eerst toen ik een dame van ver in de 70 onder mijn hoede kreeg. Na haar diagnose ging ze een pittig behandeltraject in. Vlak voor ze geopereerd zou worden, viel haar enige contactpersoon weg door ziekte. Ineens stond ze er helemaal alleen voor. Gelukkig kon ik als casemanager steun bieden. Ik zorgde dat ze rustig de operatie inging en was er voor haar in de periode na de ingreep. Ook kon ik haar adviseren over zorg buiten OLVG voor het moment dat ze weer thuis was.

De meeste patiënten die ik begeleid hebben wel familie of vrienden waar ze op kunnen terugvallen. Maar mijn ervaring is dat mensen die er niet alleen voor staan, zich ook best eenzaam kunnen voelen tijdens en na behandeling van kanker. Alles waar je zeker over was in je leven valt ineens weg. De ziekte brengt je aan het wankelen. Daarom pleeg ik vaak een extra belletje om te vragen hoe het gaat, laat ik blijken dat ik weet wat er speelt. Ik merk dat juist deze kleine, simpele gebaren een groot verschil kunnen maken.’  

In het kader van de darmkankermaand vertellen 6 medewerkers deze maand over hun rol als casemanager. In deze portettenreeks verscheen eerder:

Casemanager Madelon Mok: 'mijn "dubbelrol" biedt voordelen'

Casemanager Ellen van den Boogaard: 'ik kan dat stapje extra zetten voor mijn patiënten'

Casemanager Ilja Honing: 'persoonlijk contact is ontzettend belangrijk bij zo'n impactvolle ziekte'

Casemanager Mariëtte van Nes: 'ik kan als een persoonlijk gids de weg wijzen'

Wilt u meer weten over de taken van onze casemanagers? Lees dan de functiebeschrijving.