Overzicht ervaringsverhalen
Uitgelicht | Maandag 12 maart 2018

casemanager Madelon Mokmijn ‘dubbelrol’ biedt voordelen

Een diagnose darmkanker betekent nogal wat. Het is lichamelijk ingrijpend, maar heeft ook flinke emotionele impact. Daarom biedt OLVG naast medische zorg ook passende, persoonlijke begeleiding met een gespecialiseerd verpleegkundige: de casemanager. Madelon Mok is één van de zes casemanagers die mensen begeleidt tijdens hun behandeltraject voor darmkanker.  

‘Waarvoor kan ik straks precies bij je terecht? Het is een vraag die ik regelmatig krijg van nieuwe patiënten. Begrijpelijk, want als casemanager heb ik best een bijzondere rol. Naast dat ik mensen persoonlijk begeleid tijdens hun behandeling, vorm ik ook een team met alle betrokken artsen. Omdat ik een medische opleiding heb gevolgd, doe ik ook lichamelijk onderzoek, maak ik een diagnose en een behandelplan voor mijn patiënt. Dit bespreek ik vervolgens met de artsen.

Deze “dubbelrol” biedt voordelen. Door mijn medische kennis kan ik mijn patiënt gemakkelijk uitleggen wat er precies gaat gebeuren tijdens zijn of haar behandeling en hier over adviseren. Maar doordat ik meer tijd heb dan een specialist, is er ook ruimte om te praten over meer dan alleen de praktische of medische kant van de behandeling.

Ik hoor vaak van mijn patiënten dat ze dit laagdrempelige contact heel fijn vinden. Zo vroeg een jonge vrouw mij een tijd terug om wat extra medische uitleg over de ingreep die ze had gehad. Eenmaal in gesprek bleek dat ze eigenlijk ook heel ongerust was over het feit dat ze, ondanks haar succesvolle behandeling, zo vreselijk moe en energieloos bleef.

Ik kan op zo’n moment echt de tijd nemen om naar haar te luisteren en uitgebreid uitleg geven. Laatst vertelde ze mij dat dit gesprek haar heel erg gerustgesteld had. Ik sta er niet altijd bij stil, maar op dit soort momenten besef ik wat de meerwaarde van onze rol voor iemand kan zijn.’

In het kader van de darmkankermaand vertellen 6 medewerkers deze maand over hun rol als casemanager. In deze portrettenreeks verscheen eerder:

Casemanager Ellen van den Boogaard: 'ik kan dat stapje extra zetten voor mijn patiënten'

Casemanager Ilja Honing: 'persoonlijk contact is ontzettend belangrijk bij zo'n impactvolle ziekte'

Casemanager Mariëtte van Nes: 'ik kan als een persoonlijk gids de weg wijzen'

Wilt u meer weten over de taken van onze casemanagers? Lees dan de functiebeschrijving.

 

Betrokken zorgverleners en afdelingen