Overzicht ervaringsverhalen
Uitgelicht | Donderdag 15 maart 2018

casemanager Ilja Honingpersoonlijk contact is ontzettend belangrijk bij zo’n impactvolle ziekte

Een diagnose darmkanker betekent nogal wat. Het is lichamelijk ingrijpend, maar heeft ook flinke emotionele impact. Daarom biedt OLVG naast medische zorg ook passende, persoonlijke begeleiding met een gespecialiseerd verpleegkundige: de casemanager. Ilja Honing is één van de zes casemanagers die mensen begeleidt tijdens hun behandeltraject voor darmkanker.  

‘Vanaf het moment dat iemand de diagnose darmkanker krijgt, start ik direct met zijn of haar persoonlijke begeleiding. Ik plan onderzoeken in en geef uitleg over het behandeltraject. Wat ik in zo’n eerste gesprek ook en vooral duidelijk probeer te maken aan patiënten, is dat ze altijd op me kunnen terugvallen. Als ze vragen hebben over praktisch of organisatorische zaken, maar ook als ze wat extra steun op persoonlijk vlak nodig hebben.  

Bij zo’n impactvolle ziekte als kanker is het persoonlijke contact een ontzettend belangrijk onderdeel van de zorg. Daarom zorg ik dat ik altijd bereikbaar én zichtbaar blijf voor mijn patiënten. Zo probeer ik bijvoorbeeld altijd langs te komen op de afdeling  wanneer iemand net is geopereerd. Gewoon om even een praatje maken. De meeste patiënten verwachten mij daar meestal helemaal niet. “Wat fijn om hier een vertrouwd gezicht te zien te zien”, hoor ik vaak terug.

Na de behandeling blijven mensen nog 5 jaar bij ons onder controle. In deze periode zie ik mijn patiënten terug op de polikliniek chirurgie én kunnen ze gebruik blijven maken van mijn visitekaartje. Heel belangrijk, want juist in de tijd na de behandeling ervaren veel mensen lichamelijke en psychische klachten. Ik vind het heel waardevol dat we als casemanager ook in deze periode zorg kunnen blijven bieden. Een houvast blijven van begin tot eind.’

In het kader van de darmkankermaand vertellen 6 medewerkers deze maand over hun rol als casemanager. In deze portettenreeks verscheen eerder:

Casemanager Madelon Mok: 'mijn "dubbelrol" biedt voordelen'

Casemanager Ellen van den Boogaard: 'ik kan dat stapje extra zetten voor mijn patiënten'

Casemanager Mariëtte van Nes: 'ik kan als een persoonlijk gids de weg wijzen'

Wilt u meer weten over de taken van onze casemanagers? Lees dan de functiebeschrijving.

Betrokken zorgverleners en afdelingen