Overzicht ervaringsverhalen
Uitgelicht | Donderdag 15 maart 2018

casemanager Mariëtte van Nes ik kan als een persoonlijke gids de weg wijzen

Een diagnose darmkanker betekent nogal wat. Het is lichamelijk ingrijpend, maar heeft ook flinke emotionele impact. Daarom biedt OLVG naast medische zorg ook passende, persoonlijke begeleiding met een gespecialiseerd verpleegkundige: de casemanager. Mariëtte van Nes is één van de zes casemanagers die mensen begeleidt tijdens hun behandeltraject voor darmkanker.

‘Wanneer je hoort dat je darmkanker hebt, komt er ontzettend veel op je af. De periode vlak na de diagnose is voor patiënten vaak onzeker en emotioneel. Een periode waarin het dus extra lastig kan zijn om overzicht te houden op al je onderzoeken, uitslagen en behandelingen. Je hebt immers al zoveel aan je hoofd. Als casemanager sta ik daarom vanaf het allereerste moment naast mijn patiënten en leid ze door hun (vaak) complexe behandeltraject.

Omdat ik dit hele traject - van diagnose tot het einde van de behandeling  - voor hen coördineer, kan ik ze als een soort persoonlijke gids op ieder moment de weg wijzen. Uitleg geven over de verschillende artsen die ze zien, uitslagen die ze krijgen. Ik vind dit een heel waardevol onderdeel van mijn werk.  Omdat mijn patiënten zich op deze manier, samen met hun naasten, voor 100% kunnen richten op het allerbelangrijkste op dat moment: hun behandeling en herstel.

Deze  intensieve, langdurige begeleiding schept een band tussen mij en mijn patiënten. Ik merk dat zij mij hierdoor gemakkelijk benaderen. Laatst nog vertelde een patiënte: “Zo fijn dat ik je altijd kan bellen. Voor praktische vragen, maar ook om even mijn verhaal kwijt te kunnen.” En dat is precies waar het naar mijn idee om moet draaien; laagdrempelig zijn en iemand een stevige, vertrouwde basis bieden in zo’n onzekere tijd.’

In het kader van de darmkankermaand vertellen 6 medewerkers deze maand over hun rol als casemanager. In deze portrettenreek verscheen eerder:

Casemanager Madelon Mok: 'mijn "dubbelrol" biedt voordelen'

Casemanager Ellen van den Boogaard: 'ik kan dat stapje extra zetten voor mijn patiënten'

Casemanager Ilja Honing: 'persoonlijk contact is ontzettend belangrijk bij zo'n impactvolle ziekte'

Wilt u meer weten over de taken van onze casemanagers? Lees dan de functiebeschrijving.

Betrokken zorgverleners en afdelingen