home

casemanager Ellen van den Boogaard : ik kan dat stapje extra zetten voor mijn patiënten

Een diagnose darmkanker betekent nogal wat. Het is lichamelijk ingrijpend, maar heeft ook flinke emotionele impact. Daarom biedt OLVG naast medische zorg ook passende, persoonlijke begeleiding met een gespecialiseerd verpleegkundige: de casemanager. Ellen van den Boogaard is één van de zes casemanagers die mensen begeleidt tijdens hun behandeltraject voor darmkanker.

‘Als casemanager begeleid ik patiënten die balanceren tussen hoop en vrees. Ik zie dat zij tijdens het behandeltraject soms behoorlijk geleefd worden. Daarom vind ik het belangrijk om een rustpunt te bieden. Hoe ik dat doe? Ik geef op het moment van de diagnose direct mijn kaartje en vertel dat ze mij altijd mogen bellen. Juist ook over dingen die meer zijdelings met hun ziekte te maken hebben. Ik druk ze op het hart dat ik niets gek vind en dat alles bespreekbaar is.

Ik merk dat deze directe en persoonlijke benadering werkt. Patiënten vragen me gemakkelijk om advies over vermoeidheid of pijn die ze ervaren, hun veranderde ontlastingspatroon of hun relatie die wordt beïnvloed door de ziekte. En af en toe willen ze gewoon een luisterend oor. Omdat ze bang of verdrietig zijn. Natuurlijk verschilt de behoefte aan begeleiding per patiënt. Mensen met een grote familie en vriendenkring wenden zich misschien sneller tot hun naasten, patiënten die nauwelijks een netwerk hebben, kunnen vaak wel wat extra steun gebruiken.

Daarom bel ik ook regelmatig zelf. Gewoon om even te vragen hoe het gaat. Ook op momenten die misschien niet voor de hand liggen; wanneer het behandeltraject goed verloopt, of als een behandeling succesvol is afgerond. Want ook dan kan iemand zich eenzaam en onzeker voelen. Door mijn toch wel bijzondere rol -die meer inhoudt alleen verpleegkundige taken - kan ik intensiever begeleiden en is er ook voldoende ruimte voor persoonlijk contact. Zo kan ik altijd net dat stapje extra zetten voor mijn patiënten. ‘

In het kader van de darmkankermaand vertellen 6 medewerkers deze maand over hun rol als casemanager. In deze portrettenreek verscheen eerder:

Casemanager Madelon Mok: 'mijn "dubbelrol" biedt voordelen'

Casemanager Mariëtte van Nes: 'ik kan als een persoonlijk gids de weg wijzen'

Casemanager Ilja Honing: 'persoonlijk contact is ontzettend belangrijk bij zo'n impactvolle ziekte'

Wilt u meer weten over de taken van onze casemanagers? Lees dan de functiebeschrijving.