home

Cardiomyopathie : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Cardiomyopathie, ook wel hartspierziekte genoemd, is een ziekte van de hartspier. De hartspier trekt niet goed meer samen en heeft moeite met ontspannen. Het hart pompt het bloed minder goed rond. Cardiomyopathie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen. De hartspier is verwijd, verdikt of veranderd in stug bindweefsel. Cardiomyopathie is een chronische ziekte die niet geneest.

Hoe ontstaat het?

Meestal is de oorzaak onbekend. Het kan erfelijk zijn of een gevolg van langdurige schadelijke invloeden op de hartspier. Bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, vernauwde kransslagaders, hartritmestoornissen, afwijking van de hartkleppen of een infectie van de hartspier.

Klachten

Sommige mensen met cardiomyopathie hebben eerst helemaal geen klachten. Later ontstaan uiteenlopende klachten. De ernst van de ziekte verschilt per persoon. Bij ernstige en langdurige klachten vermindert de pompfunctie (hartfalen). Er kunnen ook hartritmestoornissen ontstaan of een hartinfarct.

Behandelingen

De behandeling van cardiomyopathie bestaat uit een gezonde leefstijl en medicijnen. Soms is een behandeling nodig voor de hartritmestoornissen.

Onderzoeken

Als er verdenking van cardiomyopathie is, kunnen onder meer de volgende onderzoeken worden uitgevoerd:

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: