Aandoeningen & behandelingen

Bloedafname, ontlastingonderzoek en urineonderzoek, algemene informatieu kunt hiervoor terecht bij Bloedafname

Hier kunt u algemene informatie vinden over bloedafname, ontlastingonderzoek en urineonderzoek. 

Verloop

Bloedafname

Meestal wordt het bloed afgenomen uit de arm, een enkele keer uit de hand. U krijgt dan een elastische band om de (boven)arm. Dit maakt het makkelijker om de ader te vinden. De medewerker maakt de afnameplaats van te voren schoon met een desinfecterend gaasje.  De ader wordt aangeprikt met een naald en afhankelijk van het aangevraagde onderzoek worden één of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na de afname wordt het wondje afgeplakt.

In enkele gevallen wordt door u arts onderzoek aangevraagd waarbij bloedafnames op verschillende tijdstippen nodig zijn. Ook kan inname van bij voorbeeld een suikerwaterdrankje nodig zijn. Uw arts informeert u hier vooraf over.

Ontlastingonderzoek

Als u ontlasting moet laten onderzoeken en u deze nog niet heeft meegebracht, krijgt u een plastic potje met het verzoek dit thuis te vullen met een kleine hoeveelheid ontlasting. In sommige gevallen ontvangt u 3 plastic emmers waarin u thuis gedurende 3 dagen uur alle geproduceerde ontlasting moet verzamelen. U ontvangt van de bloedafnamemedewerker hierover een folder.

Urineonderzoek

Als u urine moet laten onderzoeken en u deze nog niet heeft meegebracht, krijgt u een plastic potje. In de toiletruimte van Bloedafname kunt u dit potje vullen. In sommige gevallen ontvangt u plastic flessen (bokalen) waarin u thuis gedurende 24 uur alle geproduceerde urine moet verzamelen. U ontvangt van de bloedafnamemedewerker hierover een folder.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Bloedafname.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Bloedafname van OLVG. Laatst gewijzigd: 07 november 2018