home

Urine 48 uur opvangen : urineonderzoek van 2 dagen en 2 nachten

Uw arts kan vragen om een urineonderzoek. Met een urineonderzoek kan uw arts bepaalde stoffen in uw lichaam laten meten. Bij een urineonderzoek van 48 uur vangt u 2 dagen en 2 nachten al uw urine op. U vangt de urine op in speciale plastic flessen. U gebruikt 1 fles per 24 uur.

Flessen ophalen

Voor het opvangen van de urine heeft u 2 bruine, plastic flessen nodig. U kunt deze flessen ophalen bij de afdeling Bloedafname. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Neem wel het aanvraagformulier van uw arts en uw identiteitsbewijs mee.
Als u denkt dat u meer dan 2 liter per dag plast, heeft u 2 extra flessen nodig. U kunt deze extra flessen direct vragen bij afdeling Bloedafname.

Zo bereidt u zich voor

Tijdens het onderzoek mag u gewoon alles eten en drinken.

Opvangen van urine

  • Schrijf op het lege etiket dat u heeft gekregen van de medewerker Bloedafname de datum en de tijd waarop u begint met het opvangen van de urine.
  • U vangt elke keer als u gaat plassen uw urine op in de fles. U vangt uw urine in deze fles 24 uur op. Dit betekent dat u ook in de nacht uw urine opvangt.
  • Schrijf de datum en tijd waarop u stopt met deze fles op het etiket.
  • Na 24 uur start u met een nieuwe fles. Elke keer als u gaat plassen vangt u uw urine op in deze nieuwe fles die u heeft gekregen. U vangt al uw urine weer 24 uur op in de fles.
  • Schrijf de datum en tijd waarop u stopt op het etiket.
  • Vang de urine zo goed mogelijk op. Als dit niet lukt, moet u een nieuwe fles ophalen bij de afdeling Bloedafname. U begint dan opnieuw met het opvangen van uw urine.
  • Bewaar de flessen met urine koel en donker. Bewaar de flessen bijvoorbeeld in de koelkast of in de kelder.
  • Sluit de flessen steeds goed af.

Tip

U mag direct in de fles plassen. U kunt de urine ook eerst opvangen in een schone po of emmer en daarna overgieten in de fles.

Inleveren van de urine

Na het stoppen met het opvangen van uw urine levert u uw urine zo snel mogelijk in. Liefst op de dag dat u bent gestopt met het opvangen van urine.
Lever uw urine en het aanvraagformulier van uw arts in bij de afdeling Bloedafname. U hoeft geen afspraak te maken. Vergeet niet een nummer voor ‘inleveren materiaal’ te trekken.
Tijdens de openingstijden van de afdeling Bloedafname van OLVG kunt u de urine inleveren bij de balie. U kunt ook kiezen voor een ander inleveradres.
Kijk voor meer locaties en openingstijden op de website van OLVG Lab

De uitslag

Het laboratorium stuurt de uitslag naar uw arts.
Uw arts bespreekt de uitslag met u. U kunt de uitslag ook in MijnOLVG bekijken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan uw behandelend arts via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Bloedafname, locatie Oost
020 599 30 49 (op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur)

Bloedafname, locatie West, route 4
020 510 88 97 (op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur)

Kijk voor meer locaties en openingstijden op de website van OLVG Lab

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Bloedafname van OLVG. Laatst gewijzigd: