Aandoeningen & behandelingen

Benigne Prostaat Hyperplasie u kunt hiervoor terecht bij Urologie

Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) is een goedaardige vergroting van de prostaat door vermeerdering van cellen. Bij een aantal mannen kan in de loop van de jaren langzamerhand een goedaardige vergroting van de prostaat optreden. Een prostaatvergroting leidt niet altijd tot klachten. Sommige mannen hebben een sterk vergrote prostaat, maar urineren prima. Terwijl anderen met slechts een licht vergrote prostaat helemaal niet meer kunnen urineren.

Hoe ontstaat het?

In de puberteit is de prostaat ongeveer zo groot als een kastanje. Bij de meeste mannen begint de prostaat omstreeks het vijftigste levensjaar te groeien en kan deze langzamerhand zo groot worden als een pruim of zelfs zo groot als een sinaasappel.

Oorzaak

De oorzaak is niet bekend, maar men neemt aan dat het samenhangt met hormonale veranderingen op oudere leeftijd. De prostaat groeit zowel naar buiten als naar binnen en sluit daardoor nauwer om de urethra (plasbuis) heen, zoals een klem om een slang.

Klachten

  • Wanneer de vergroting klachten veroorzaakt, begint dit meestal met een verminderde straalkracht bij het plassen. De straal wordt slap en onderbroken. Het duurt langer tot de blaas leeg is. Doordat de vergrote prostaat ook de blaas begint te irriteren, heeft men vaker aandrang tot urineren, iets wat vooral in het begin 's nachts opvalt. Bij het urineren wil de plas niet direct komen of men verliest soms ongemerkt kleine porties urine (incontinentie). Soms voelt men vlak na het urineren weer aandrang.
  • Wanneer de prostaat nog groter wordt, zal de blaas na het plassen niet meer helemaal leeg raken. Er blijft bij een toenemende grootte van de prostaat steeds meer urine in de blaas achter. Ook dit gaat meestal zo langzaam dat het niet wordt opgemerkt.
  • Tenslotte kan het urineren helemaal onmogelijk worden of kan men slechts druppelsgewijs plassen. Zonder behandeling kunnen hierdoor blaasinfecties en nierfunctiestoornissen ontstaan.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 juni 2018