Aandoeningen & behandelingen

Verhoogd cholesterol u kunt hiervoor terecht bij Vasculaire Geneeskunde

Dyslipidemie is een verzamelnaam voor uiteenlopende stoornissen in de vetstofwisseling. In het bloed zien we dit terug als verhoogde waarden van totaal-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden en een verlaagd HDL-cholesterol (lipiden genoemd). Hierdoor neemt slagaderverkalking (atherosclerose) toe. Toch is cholesterol niet alleen maar slecht. Sterker nog: zonder cholesterol kunnen we niet leven. Het is een bouwstof voor cellen en hormonen.

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken voor verhoogd cholesterol. Voorbeelden zijn aangeboren zoals bij Familiair Hypercholesterolemie maar het kan ook ontstaan gedurende iemands leven door bepaalde eetgewoonten, overgewicht, suikerziekte of een traag werkende schildklier.

Klachten

Van verhoogd cholesterol merkt een mens niets. Het risico is echter dat verhoogd cholesterol de kans op hart- en vaatziektes vergroot doordat de bloedvaten kunnen dichtslibben.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Vasculaire Geneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Vasculaire Geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: 02 juni 2017