Aandoeningen & behandelingen

Sterilisatie van de man u kunt hiervoor terecht bij Urologie

Een sterilisatie van de man (vasectomie) is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de zaadballen (testikels) en de prostaat worden doorgesneden en afgebonden. De zaadcellen komen na deze ingreep niet meer in het zaadvocht terecht, maar worden door het lichaam opgenomen. Het is een definitieve vorm van anticonceptie. Dat wil zeggen dat de operatie in principe onomkeerbaar is. Een sterilisatie is dan ook alleen mogelijk wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Deze behandeling valt onder 'onverzekerde zorg' en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Check uw polisvoorwaarden bij uw verzekeraar om te bepalen of u voor een eventuele vergoeding in aanmerking komt. 

Verloop

Voorbereiding

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. U hoeft daarvoor niet nuchter te zijn op de dag van de operatie.

U zorgt dat de lange haren weg zijn. U kunt thuis het gehele scrotum (balzak) scheren, met een tondeuse de haren kort maken of 5 dagen voor de ingreep met ontharingscrème.

Wij adviseren u een strakke onderbroek of zwembroek aan te doen of mee te nemen.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek Urologie en verloopt als volgt:

  • Na ontsmetting van de balzak, wordt deze verdoofd met injecties in de huid van de balzak.
  • Via 2 kleine sneetjes aan weerszijden van de balzak kan de uroloog bij de zaadleiders. Deze worden doorgesneden of doorgeknipt.
  • Vaak verwijdert de arts een stukje van beide zaadleiders en bindt de uiteinden af.
  • De wondjes worden gesloten met hechtingen, die na ongeveer 10 tot 14 dagen vanzelf oplossen.

Na de behandeling

De eerste 24 uur na de vasectomie kunt u het beste een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Het komt vaak dat u een geringe blauwverkleuring van het scrotum of basis van de penis heeft. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes is mogelijk. Dit is niet verontrustend en gaat vanzelf weer over. Mocht u pijn krijgen, dan is het belangrijk dat u goede pijnstilling neemt. Dit bevordert het genezingsproces. Neemt u daarom zo nodig twee tabletten paracetamol van 500 mg per keer, maximaal vier keer per dag.

Na de ingreep mag u gelijk naar huis. Zelf autorijden of fietsen wordt afgeraden. De volgende dag kunt u weer douchen en uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Tot ongeveer 5 dagen na de sterilisatie kunt u beter niet fietsen, tillen of zware werkzaamheden uitvoeren.

Na ongeveer een week is geslachtsgemeenschap weer mogelijk, als de wondjes voldoende genezen zijn.

Let op! Na de operatie bent u nog niet direct onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Gebruikt u daarom voorbehoedsmiddelen, totdat na onderzoek van een zaadmonster aangetoond is dat de sterilisatie geslaagd is en u dus onvruchtbaar bent.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
  • Aandoen of meenemen

    Neem een strakke onderbroek of zwembroek mee

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 18 april 2018