Aandoeningen & behandelingen

Slagaderverkalking u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Slagaderverkalking (arteriosclerose) kan in vrijwel alle slagaderen van het lichaam ontstaan. Het is een plaatselijke ophoping van bloedplaatjes, bloedcellen en cholesterol in de vaatwand. Deze ophoping kan leiden tot vernauwing of verstopping van de bloedvaten.

Slagaderverkalking speelt een rol bij het ontstaan van een groot aantal hart- en vaatziekten, zoals: angina pectoris, hartinfarct, vernauwingen van de slagaders in de benen en herseninfarct (CVA).

Hoe ontstaat het?

Slagaderverkalking ontstaat door meerdere factoren zoals een ongezonde leefstijl (ongezonde voeding, weinig bewegen, roken, langdurige stress), een verhoogd cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes en erfelijkheid. Hoe meer van deze risicofactoren. Hoe groter de kans op ernstige vernauwingen van de slagaders.

Onderzoeken

Om vast te stellen of u slagaderverkalking heeft zal de cardioloog u lichamelijk onderzoeken en een aantal vragen stellen. Om arteriosclerose van de kransslagaders vast te stellen is meestal hartkatherisatie (coronair angiografie) nodig. Ook bloedonderzoek en elektrocardiografie (ECG) kan nodig zijn.

Behandelingen

Een gezondere leefstijl, zoals stoppen met roken en minder vet eten, kunnen slagaderverkalking remmen. Uw cardioloog kan medicijnen voorschrijven om het risico op een hartinfarct te beperken en complicaties als trombose te voorkomen. Soms is een operatie of behandeling nodig, bijvoorbeeld een dotter- en stentbehandeling of een bypassoperatie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: 18 juli 2017