Aandoeningen & behandelingen

Schouder - rotator cuffscheurU kunt hiervoor terecht bij Traumachirurgie

Een rotator cuff ruptuur is een scheur in een of meerdere pezen van de rotator cuff in de schouder. De rotator cuff spieren zijn de supraspinatus, infraspinatus, subscapularis en de teres minor. Ze houden de kop van de schouder voor het kommetje en zorgen ervoor dat u uw schouder kunt bewegen.

Acuut

De scheur ontstaat plotseling, bijvoorbeeld door een val of een plotselinge ruk aan een arm. Vaak gaat dit gepaard met pijn en verliest u kracht in de arm.

Chronisch

De scheur ontstaat langzaam door bijvoorbeeld overbelasting of ouderdom van de pezen. Klachten hebben vaak een sluipend begin. De chronische scheur ontstaat meestal boven de leeftijd van 40 tot 60 jaar.

Veel mensen merken een scheur in de pezen niet. Ongeveer 25% van mensen boven de leeftijd van 65 jaar hebben een gedeeltelijke scheur in een of meerdere pezen van de rotator cuff in de schouder.

Klachten

De klachten bij een scheur in een of meerdere pezen kunnen zijn:

  • Krachtsverlies in de arm
  • Uitstralende pijn naar de nek of naar de bovenarm en hand, eventueel met tintelingen. Deze pijn verergert bij het heffen of draaien van de arm.
  • Nachtelijke pijn, bij het slapen of liggen op de aangedane schouder.

Behandelingen

Acute scheur

Bij een acute scheur is soms een operatie nodig om de scheur te herstellen. Met een kijkoperatie wordt de afgescheurde pees weer op zijn oorspronkelijke plaats terug gehecht. Een operatie is nodig, omdat in principe geen spontane verbetering optreedt. Indien de kwaliteit van de spieren verminderd is door onder andere vervetting van de spier of veroudering is het niet altijd mogelijk om de scheur te herstellen.

Kleine chronische scheurtjes

Bij kleinere chronische scheurtjes in een pees is een operatie niet noodzakelijk.

Grote scheur

Bij grote peesscheuren is het niet altijd mogelijk het gat te dichten en de pees terug te plaatsen. In sommige gevallen kan een spier-pees van een andere plaats gebruikt worden om het gat te dichten.

Verloop

Voorbereiding

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier hebt u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor en 4 weken na de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand u komt ophalen na de operatie.

De behandeling

Herstel rotator cuff scheur

Tijdens de kijkoperatie wordt er zout water oplossing ingebracht in het schoudergewricht. Het kapsel (rondom het gewricht) komt hierdoor op spanning. Deze vloeistof komt voor een deel in het omliggende weefsel terecht. Hierdoor wordt de schouder dikker. De orthopedisch chirurg kan bij de kijkoperatie het kraakbeen, kapsel en pezen goed bekijken. De afgescheurde pees wordt weer op zijn oorspronkelijke plaats terug gehecht. Hiervoor worden ankers gebruikt, waaraan hechtingen vast zitten om de pezen vast te hechten. De operatie duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Hoe groter de scheur, hoe langer de operatie duurt.

Pees transfer

Als zowel de supraspinatus als infraspinatus volledig gescheurd zijn en de actieve beweeglijkheid van de schouder is hierdoor beperkt, dan kan gekozen worden voor een pees transfer (Latissimus dorsi). Dit is een mogelijkheid bij een jong persoon.

Na de behandeling van een cuff scheur

Na de kijkoperatie volgt een lang hersteltraject onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het kan 4 tot 6 maanden duren voordat u de schouder weer normaal kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten of sport. Dit is afhankelijk van de conditie van de spieren. U kunt de geopereerde arm tijdelijk niet gebruiken. Houdt hier van te voren rekening mee.

Na de operatie draagt u de eerste 6 weken dag en nacht een sling (een draagband). De sling voorkomt dat u extreme bewegingen met de schouder maakt in de herstel fase. Wel mag u direct hand, pols en elleboog zelfstandig bewegen.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u revalideert. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de schouder. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm en schouder terug te krijgen en te optimaliseren.

 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met een van onderstaande afdelingen.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Traumachirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 24 februari 2022