Aandoeningen & behandelingen

Pijnbestrijding tijdens de bevallingu kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën - samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent - als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling.

De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn is voornamelijk onder in de buik aanwezig en wordt soms als rugpijn gevoeld. Ook de pijn tijdens het persen verschilt: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.

Verloop

Pijnbestrijding OLVG

In OLVG werken we volgens de landelijke richtlijn Medicamenteuze Pijnbehandeling tijdens de Bevalling. Dit betekent dat de patiënt bij heftige pijn tijdens de bevalling, op haar verzoek en zonder beperking, passende pijnbehandeling krijgt.

Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling?

Waarom krijgt niet elke barende vrouw pijnstilling aangeboden? Voor een groot deel komt dit doordat het in Nederland mogelijk is om thuis te bevallen. Bij een thuisbevalling zou u in theorie wel pijnstillers kunnen krijgen, maar deze medicijnen kunnen soms ook ongewenste effecten hebben. Bij een thuisbevalling kunnen deze niet goed worden ontdekt of opgevangen. Bovendien kunnen veel vrouwen de pijn wel verdragen. Omdat pijnstilling ook nadelen heeft, moeten deze medicijnen niet onnodig worden gegeven.

Soorten pijnbestrijding

  • Pijnbestrijding met pethidine
  • Pijnbestrijding met remifentanil
  • Ruggenprik

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.