home

Pijn bij de bevalling : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

De ene bevalling is pijnlijker dan de andere. Hoeveel pijn u zult ervaren bij uw bevalling? Dat is van tevoren niet in te schatten. Vast staat in elk geval dat u zelf bepaalt hoeveel u voelt. Want u bepaalt zelf of, en welke vorm van pijnbestrijding nodig is. Veel vrouwen vinden achteraf dat de pijn bij hun bevalling heftiger was, dan zij hadden verwacht. Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90 procent van de vrouwen de pijn van een bevalling ernstig of ondraaglijk vindt. Gelukkig kunnen we daar veel aan doen.

Wat kunt u voelen?

Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Dit soort weeën ontstaat doordat de baarmoeder zich samentrekt, waardoor de baarmoeder­mond zich kan openen. Ook de uitdrijvingsweeën (persweeën) zijn meestal pijnlijk. Dit soort weeën zorgt ervoor dat het kind geboren wordt. Hoe lang de pijn aanhoudt en hoe pijnlijk het is, verschilt per bevalling. Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.

Wat kunt u doen tegen de pijn?

Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding:

  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • Een warme douche
  • Een massage
  • Elektrische zenuw­stimulatie
  • Medicijnen (pethidine of remifentanil)
  • Een ruggenprik (epidurale pijn­bestrijding)

De pijn wegnemen? U beslist!

Als u tijdens uw bevalling een ruggenprik wilt, dan krijgt u die. Tenzij uw situatie dat niet toelaat. Bijvoorbeeld bij stoornissen in de bloedstolling, bij infecties, bij sommige neurologische aandoeningen en bij afwijkingen of eerdere operaties aan de wervelkolom. Daarnaast kan het zo zijn dat de ontsluiting al zo ver is gevorderd dat u bijna kunt gaan persen. Dan is het niet meer mogelijk om de ruggenprik toe te dienen.

24 uur per dag, 7 dagen per week

Bevallen met een ruggenprik in OLVG is 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk. We proberen de ruggenprik te geven binnen een uur nadat u erom heeft gevraagd. ’s Avonds en in het weekend kan het zijn dat de anesthesist iets meer tijd nodig heeft, doordat hij met andere spoedgevallen bezig is. In die tussentijd kunt u eventueel een andere vorm van pijnbestrijding krijgen.

Misverstanden over pijn bij bevalling

Er zijn nogal wat misverstanden rondom pijn bij de bevalling. Sommige mensen vinden dat iedere ‘gezonde’ vrouw op eigen kracht en op ‘natuurlijke’ wijze een kind moet baren. Zij denken dat vrouwen die dat niet kunnen of willen, als vrouw zwak zijn en zichzelf en hun kind tekort doen. Gevaar van deze opvatting is dat vrouwen soms niet naar pijnstilling durven vragen. OLVG vindt dat iedere vrouw om een ruggenprik of een andere pijnstiller moet kunnen vragen. Pijnstilling bij de bevalling is niet een luxe of een teken van zwakte. Het is een logisch onderdeel van de zorg, waar vrouwen recht op hebben.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: