home

VRE-bacterie : maatregelen om verspreiding te voorkomen

De VRE-bacterie is een resistente bacterie. Dit betekent dat antibiotica minder goed werken als iemand ziek wordt van deze bacterie. De bacterie is ongevoelig geworden voor de meeste antibiotica. Als u de VRE-bacterie in uw lichaam heeft en u verblijft in OLVG, dan nemen we een aantal maatregelen. Dit doen we om te zorgen dat andere patiënten niet ook de VRE-bacterie in hun lichaam krijgen.

Over de VRE-bacterie

VRE staat voor vancomycine-resistente enterokok. Een enterokok is een bacterie die bij iedereen in de darmen zit en daar ook hoort. Hier merkt u meestal niets van. De enterokok is niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Soms kan de enterokok zorgen voor een infectie. Zieke patiënten met een infuus of katheter hebben een groter risico op een infectie met een enterokok. De VRE-bacterie is een resistente enterokok.

Omdat de VRE-bacterie een resistente bacterie is, kan een infectie door de VRE-bacterie niet behandeld worden met gewone antibiotica. Gelukkig bestaan er andere antibiotica die nog wel werken. Dit noemen we ook wel ‘reserve antibiotica’. Als deze reserve antibiotica te vaak gebruikt worden, kan de VRE-bacterie hier ook resistent voor worden.
Daarom is het belangrijk om te zorgen dat de VRE-bacterie zo min mogelijk wordt verspreid naar andere patiënten.

Testen op de VRE-bacterie

Sommige mensen hebben een groter risico om de VRE-bacterie te krijgen.
Bijvoorbeeld mensen met een slechtere weerstand. Als u een groter risico heeft om de VRE-bacterie te hebben, nemen wij kweken af. Met deze kweken kunnen wij kijken naar u de VRE-bacterie in uw lichaam heeft

Zo gaat de test

  • Een ziekenhuismedewerker strijkt met wattenstokjes in de anus. 
  • Dit gebeurt op 5 verschillende dagen. Er zijn 5 kweken nodig omdat de VRE-bacterie moeilijk te vinden is.
  • 3 werkdagen na kweek 5 is de uitslag bekend.
  • Uw arts vertelt u of u de VRE-bacterie in uw lichaam heeft.
  • Als u de VRE-bacterie wel in uw lichaam heeft, noemen we dat VRE-positief .
    Er zijn dan maatregelen nodig zodat de VRE-bacterie zich niet verspreidt.
  • Als bij alle 5 de kweken geen VRE-bacteriën worden gevonden, heeft u de VRE-bacterie niet in uw lichaam. Dit noemen wij VRE-negatief .

VRE-bacteriën in het ziekenhuis

Als u de VRE-bacterie in uw lichaam heeft, nemen we een aantal maatregelen om verspreiding van de bacterie te voorkomen. Met deze maatregelen zorgen we ervoor dat kwetsbare patiënten in het ziekenhuis niet ziek worden van de bacterie.
Patiënten in het ziekenhuis hebben vaak een slechtere weerstand en worden sneller ziek van de bacterie dan gezonde mensen. De maatregelen gelden totdat we de VRE-bacterie niet meer in uw lichaam kunnen vinden.

Maatregelen bij een bezoek aan de polikliniek

Als u de VRE-bacterie in uw lichaam heeft, gaat uw afspraak op de polikliniek gewoon door. Omdat een polikliniekbezoek kort duurt, zijn gewone hygiënemaatregelen voldoende.

Maatregelen bij een onderzoek of behandeling

Als u de VRE-bacterie in uw lichaam heeft, gaat uw onderzoek of behandeling door.
Er zijn dan wel extra maatregelen om verspreiding van de VRE-bacterie te voorkomen.

  • We plannen uw onderzoek of behandeling bij voorkeur aan het einde van de dag of aan het einde van het behandelprogramma. De medewerkers hebben dan tijd om na uw onderzoek of behandeling de ruimte extra schoon te maken.
  • De medewerkers dragen tijdens het onderzoek of de behandeling beschermende kleding. Bijvoorbeeld een schort en handschoenen.

Maatregelen als u in het ziekenhuis verblijft

Als u de VRE-bacterie in uw lichaam heeft en u verblijft in het ziekenhuis, moet u in isolatie. De VRE-bacterie verspreidt zich snel in het ziekenhuis. Dit gebeurt door contact met ontlasting of door besmette voorwerpen aan te raken. Het is daarom belangrijk om altijd extra goed uw handen te wassen nadat u naar de wc bent gegaan.

Weer naar huis

Thuis hoeft u geen speciale maatregelen te nemen. Ook uw huisgenoten hoeven dit niet.
Goede hygiëne is voldoende om verspreiding te voorkomen.
U kunt gewoon gebruikmaken van thuiszorg, fysiotherapie of andere zorg.
Vertel altijd voor uw afspraak dat u de VRE-bacterie in uw lichaam heeft.
Doe dit ook als u een afspraak heeft in een ander ziekenhuis of andere zorginstelling.

Dank voor uw medewerking
We beseffen dat de maatregelen en het testen op de VRE-bacterie onprettig voor u kunnen zijn. Maar het is de enige manier om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Ook kunnen we zo andere patiënten beschermen tegen de VRE-bacterie.
Wij bedanken u voor uw begrip en medewerking.

Aandoeningen

Behandelingen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bespreek deze dan met uw arts of verpleegkundige.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Infectiepreventie van OLVG. Laatst gewijzigd: