home

Vleesboom : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie

Vleesbomen (myomen) zijn goedaardige knobbels in de spierlaag van de baarmoeder. Myomen geven meestal geen klachten, maar als u hevige of pijnlijke menstruaties hebt, als de myomen groot zijn of als er veel myomen zijn, is soms behandeling nodig.

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten.

Myomen en hormonen

Myomen hebben hormonen nodig om te groeien. Dit betekent dat myomen na de overgang meestal verschrompelen. Ook de klachten die de vleesboom veroorzaakt, verdwijnen dan. Als na de overgang hormonen worden toegediend, kunnen myomen hierdoor blijven of terugkomen.

Digitale keuzehulp: kies de behandeling die het beste bij u past

Heeft uw gynaecoloog vastgesteld dat u last heeft van myomen? Dan kan een digitale keuzehulp voor deze aandoening u helpen een keuze te maken voor de behandeling die het beste past bij uw situatie. Dit digitale hulpmiddel informeert en begeleidt u bij uw keuze. Bij uw tweede consult met de gynaecoloog bespreekt u de uitkomst van de keuzehulp en maakt u samen een weloverwogen keuze.

Heeft u vragen over de keuzehulp of heeft u geen persoonlijke inlogcode ontvangen? Vraag ernaar bij uw arts of neem contact op met de polikliniek Gynaecologie van OLVG.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij vleesbomen. De gynaecologen van OLVG hebben veel kennis en ervaring op het gebied van myomen. Myomen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Welke behandeling de gynaecoloog u adviseert, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie (onder andere leeftijd, kinderwens en ernst van de klachten), en het doel van de behandeling: klachten verminderen, groei van myomen tegengaan of myomen verwijderen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: