home

Urine-onderzoek na blaaskanker : Bladder EpiCheck

Na een behandeling van blaaskanker is regelmatig onderzoek van de blaas nodig. Hoe vaak onderzoek nodig is, hangt af van uw situatie. U krijgt afwisselend een inwendig onderzoek van uw blaas of controle van uw urine. Het inwendig onderzoek van uw blaas heet cystoscopie. Het urine onderzoek heet Bladder EpiCheck. Voor dit onderzoek moet u uw urine opsturen.

Over Bladder EpiCheck

De Bladder EpiCheck is een moleculair onderzoek. Dit betekent onderzoek naar de eigenschappen van de cellen in uw urine. Met dit onderzoek is het mogelijk om de terugkeer van blaaskanker te voorspellen. 

U hoeft niet naar OLVG te komen voor dit onderzoek. U krijgt een pakket mee voor thuis met hierin uitleg. U kunt de urine thuis opvangen en naar OLVG sturen. Het OLVG zorgt ervoor dat uw urine bij Sanquin kan worden onderzocht.  

Uitslag van het onderzoek

De uroloog bespreekt de uitslag telefonisch met u. 

Er zijn 2 mogelijkheden:

De uitslag is negatief

Een negatieve uitslag betekent dat er geen zieke cellen gevonden zijn. Het is dan 99% zeker dat u op dit moment geen blaaskanker heeft. 

De uitslag is positief

Een positieve uitslag betekent dat er afwijkende cellen gevonden zijn. Dat betekent soms dat de blaaskanker weer terug is. Dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Om zeker te weten of de blaaskanker terug is, is meer onderzoek nodig. U krijgt dan een afspraak voor een inwendig onderzoek van uw blaas. Dit heet een cystoscopie. 

Soms is het nodig om ook een CT-scan te maken van de nieren en de blaas. Dit heet een CT-scan urinewegen.

Vragen & contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Urologie, locatie Oost, P3
020 510 86 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
urologie@olvg.nl 

Polikliniek Urologie, locatie West, route 16
020 510 86 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
urologie@olvg.nl 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: