home

Slaapapneu : OSAS, Obstructieve Slaapapneu Syndroom

Als u slaapapneu heeft, stopt u tijdens het slapen korte periodes met ademhalen. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld onrustig slapen of moe zijn overdag. Een andere naam voor slaapapneu is het Obstructieve Slaapapneu Syndroom. De afkorting hiervoor is OSAS. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij slaapapneu. Met uw arts bespreekt u welke behandeling het beste bij u past.

Onderzoek in OLVG

Uw arts onderzoekt of u slaapapneu heeft. Dit onderzoek heet een polysomnografie of een polygrafie. De Afdeling Klinische Neurofysiologie voert het onderzoek uit. Het onderzoek duurt 1 nacht, terwijl u slaapt.
Tijdens dit onderzoek kunt u thuis slapen. Soms is het nodig dat u 1 nacht in het ziekenhuis blijft.

Vaak krijgt u ook een slaapendoscopie om te achterhalen hoe en wanneer uw luchtweg tijdens de slaap dichtvalt. Dit onderzoek gebeurt via de afdeling KNO.

Behandeling in OLVG

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij slaapapneu.
Met uw arts bespreekt u wat voor u de beste behandeling is. Dit hangt af van:

  • het aantal keer dat u per uur stopt met ademen tijdens uw slaap
  • hoe slaperig u overdag bent
  • de bouw van uw lichaam

De mogelijke behandelingen zijn:

  • Continuous positive airway pressure
    De afkorting hiervoor is CPAP. Dit is een masker dat u helpt met ademen als u slaapt. U krijgt het masker via de afdeling Longgeneeskunde.
  • Mandibulair repositie apparaat
    De afkorting hiervoor is MRA. Dit is een soort beugel die u draagt als u slaapt. De beugel zorgt ervoor dat uw onderkaak niet naar achteren zakt als u slaapt. U krijgt de beugel via de Afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.
  • Positietherapie
    U krijgt een apparaat dat u helpt om niet op uw rug te slapen. U krijgt dit apparaat via het Slaapcentrum.
  • Operatie
    Soms is een operatie mogelijk. Uw arts bespreekt de mogelijkheden met u.

Uw contactpersoon

In OLVG werken artsen van verschillende afdelingen samen om u zo goed mogelijk te helpen bij uw slaapapneu. Ook werkt OLVG samen met het Amsterdam UMC, locatie AMC en het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam, ACTA.
Om het voor u zo makkelijk mogelijk te maken, heeft u vanuit het Slaapcentrum in OLVG 1 vaste contactpersoon. Deze contactpersoon bespreekt uw onderzoeken en behandelingen met de verschillende artsen.

Gevolgen van slaapapneu

Autorijden

Als u slaapapneu heeft en klachten heeft van overmatige slaperigheid, is er meer kans dat u tijdens het autorijden in slaap valt. Er zijn speciale regels voor autorijden voor mensen met slaapapneu.
U bespreekt met uw arts of het veilig is voor u om auto te rijden. U kunt meer informatie krijgen via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen of CBR en de Apneu Vereniging.

Verblijf in het ziekenhuis

Als u slaapapneu heeft, zijn er risico’s tijdens verblijf in een ziekenhuis tijdens slaap en verdovingen. Het is belangrijk dat uw zorgverleners weten dat u slaapapneu heeft.
Meld bij verblijf in het ziekenhuis aan uw arts dat u slaapapneu heeft. Ook als uw verblijf in het ziekenhuis niet met de slaapapneu te maken heeft.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Slaapcentrum, locatie West, route 4
020 510 87 47 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Slaapcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd:

Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.