Open been : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Allerlei klachten aan het onderbeen kunnen leiden tot een open been: een wond in het onderbeen. We behandelen een open been met een zwachtelbehandeling om vochtophoping en vermoeide benen te voorkomen.

Hoe ontstaat het?

Een open been is een wond aan het onderbeen. De normale huid is verdwenen, waardoor een open plek ontstaat. Deze is soms bedekt met een (natte) korst. De bodem van de wond kan zwart zijn. Dit is dode huid. Voordat een open plek ontstaat, zijn er meestal al langere tijd vochtophopingen om de enkels (oedeem), spataderen of bruine vlekken van de huid. Een open been ontstaat meestal door een afwijking in de bloedsomloop (bijvoorbeeld spataderen). Tijdens de behandeling wordt de kleur van de wondbodem weer normaal rood. De gezonde huid groeit vanuit de randen en soms ook vanuit de bodem weer aan.

Klachten

  • Een moe, zwaar gevoel in de benen
  • Dikke enkels
  • Uitgezette adertjes en spataderen
  • Bruine vlekken en eczeemplekken
  • Harde plekken onder de huid
  • Open wond (-en)

De wond is meestal niet pijnlijk, maar kan wel onaangenaam ruiken en veel vocht afscheiden. De open plekken zitten meestal rond of boven de enkels.

Het doel van de behandeling is dat het vocht in het been wordt afgevoerd. Om dit te bereiken leggen we speciale drukverbanden aan. Dit heet een zwachtelbehandeling bij een open been. Ook kunt u zelf meewerken door een aantal leefregels op te volgen. Meer informatie vindt u in de folder ‘Zwachtelbehandeling bij open been’.

Al deze maatregelen helpen om vochtophoping en het zware, vermoeide gevoel in de benen te voorkomen. Toch blijft het mogelijk dat er in de toekomst opnieuw een open been ontstaat.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: