home

Myoom behandeling met medicijnen : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie

Een van de mogelijke behandelingen van een myoom (vleesboom) is de behandeling met medicijnen. Zo wordt geprobeerd de hoeveelheid bloedverlies en/of de menstruatiepijn te verminderen.

De myomen blijven bestaan, al worden ze soms iets kleiner. Bij veel of grote myomen en bij myomen in de baarmoederholte kan het effect van medicijnen tegenvallen. Stopt u met de medicijnen, dan komen de klachten meestal terug. Er zijn medicijnbehandelingen met of zonder hormonen.

Medicijnen zonder hormonen

NSAID’s (Niet-Steroide Anti-imflammatoire-Drugs)

Veel gebruikt worden Aspirine, diclofenac, ibuprofen (Brufen®) en naproxen (Aleve®). Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar, als tabletten of als zetpillen. Ze geven verlichting van de pijn en van de hoeveelheid bloedverlies bij de menstruatie, maar helpen niet tegen tussentijds bloedverlies. U gebruikt ze zolang dat nodig is. Ze geven zelden bijwerkingen. Vrouwen met maagklachten kunnen deze middelen beter niet gebruiken, of in combinatie met een maagzuurremmer (bijvoorbeeld Pantoprazol (pantozol®) of omeprazol (Losec®))

Tranexaminezuur (Cyclokapron)

Ditmedicijnbevordert de stolling van het bloed in onder andere de bloedvaatjes van de baarmoeder. Bij meer dan de helft van de vrouwen zorgt dit medicijn voor vermindering van het bloedverlies. Ook deze medicijnen neemt u alleen tijdens de dagen van hevige menstruatie in (4-8 tabletten per dag). Het middel is niet geschikt voor vrouwen die een verhoogd risico op trombose hebben. Het is alleen op recept verkrijgbaar.

Medicijnen met hormonen

Er bestaan diverse medicijnen met hormonen: anticonceptiemiddelen zoals de pil, progesteronpreparaten en GNRH-analogen.

Anticonceptiemiddelen

Deze medicijnen geven vaak vermindering van bloedverlies, bij myomen ongeveer een kwart. Het zijn meestal combinatiepreparaten: een combinatie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progestageen. De bijwerkingen zijn zeer wisselend en vaak afhankelijk van de samenstelling of hoeveelheid van de pil. Er bestaan verschillende vormen van anticonceptiemiddelen:

  • anticonceptiepil (‘de pil’): u slikt 3 weken een tablet, en stopt daarna 1 week. In deze week volgt de menstruatie. Soms adviseert de arts om de pil zonder pauze te gebruiken, zodat de maandelijkse bloeding uitblijft.
  • anticonceptiepleister: u plakt 1 keer per week een pleister op de huid. De pleister geeft een constante hoeveelheid oestrogenen en progestagenen af.
  • anticonceptiering (Nuvaring): deze flexibele ring brengt u vaginaal in en blijft daar drie weken werkzaam. De ring geeft een constante hoeveelheid hormonen af. Hierdoor zijn er geen bloedschommelingen meer.

Progesteronpreparaten

Door deze medicijnen kan de menstruatie wegblijven. Het kunnen zijn: tabletten, een staafje in de arm (Implanon), of een spiraaltje in de baarmoeder (Mirenaspiraal). De tabletten moet u elke dag innemen. Implanon is een staafje dat in de bovenarm onder de huid wordt geplaatst en drie jaar kan blijven zitten. Het Mirena-spiraal is geschikt als de baarmoederholte een normale vorm heeft; het kan maximaal vijf jaar blijven zitten.

Ongeveer 1/3 van de vrouwen heeft bij deze medicijnen geen bloedverlies meer, 1/3 heeft af en toe bloedverlies (doorbraakbloedingen), maar vaak minder dan eerst. Bij een deel van de vrouwen geven deze medicijnen onvoldoende effect. De bijwerkingen zijn gering. Mogelijke bijwerkingen zijn: vasthouden van vocht, een vettige huid of depressieve gevoelens.

GNRH-analogen

Door deze medicijnen kan de menstruatie wegblijven. De myomen worden ook vaak kleiner. De medicijnen onderdrukken de aanmaak van hormonen in de eierstokken en bootsen zo de postmenopauze na (de periode na de laatste menstruatie). Bijwerkingen kunnen optreden in de vorm van overgangsklachten: opvliegers, nachtzweten en een droge vagina. Vanwege het risico op botontkalking (osteoporose) kunt u dit middel maximaal een half jaar gebruiken. Meestal zijn deze medicijnen geschikt als het erop lijkt dat u snel in de overgang zult komen. Soms worden deze medicijnen vóór een operatie gegeven om de myomen te verkleinen en de operatie gemakkelijker te laten verlopen.

Esmya

Dit medicijn remt de klachten van myomen en laat myomen kleiner worden. Het is een ‘anti-progesteron’-tablet dat sinds 2012 wordt gebruikt. Het kan maximaal drie maanden voorafgaand aan een operatie worden voorgeschreven. In deze periode van 3 maanden zal het bloedverlies snel afnemen of stoppen. De myomen kunnen dan in grootte afnemen, waardoor de operatie mogelijk makkelijker verloopt.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: