home

Minimaal invasieve operatie hartklep en hartritme - mitralisklep : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

In een gezond hart zorgen de hartkleppen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt. Een vernauwde of lekkende hartklep kunnen we repareren. Als dit niet mogelijk is, vervangen we uw klep door een klepprothese. Daarnaast gaan we de ritmestoornis herstellen zodat het hart weer regelmatig klopt.

Verloop

Voor de operatie

De kans op complicaties is groter als u dagelijks rookt of alcohol gebruikt. Ook duurt uw herstel na de operatie dan langer. Wij adviseren daarom om te stoppen met roken en alcohol gebruiken. Dit doet u om de kans op schade aan de gezondheid zo klein mogelijk te maken.

De operatie

De arts maakt een aantal kleine sneden aan de rechterzijde van de borstkas. Zo kan hij de mitralisklep bereiken en de hartritmestoornis behandelen. Via deze sneden brengt hij een kleine camera en instrumenten naar binnen. Hiermee wordt de operatie uitgevoerd.

  • Tijdens de operatie wordt uw hart stilgezet. De hartlongmachine neemt de functie van het hart en de longen over. De hartlongmachine wordt aangesloten via bloedvaten in uw lies.
  • Na de operatie nemen uw hart en longen het werk van de hartlongmachine weer over.

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de afdeling Intensive Care. Na ongeveer 24 uur gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.

Vragen & contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de casemanagers van Cardio-thoracale Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: