home

Kaliloog-preparaat : onderzoek naar schurft of huidschimmels

Om te onderzoeken of u schurft of huidschimmels heeft, kan de dermatoloog een kaliloog-preparaat gebruiken. Een kaliloog-preparaat is een speciale vloeistof waarin de dermatoloog een paar van uw huidcellen doet. Dit onderzoek duurt heel kort en u hoort meteen de uitslag.

Over een kaliloog-preparaat

Een kaliloog-preparaat is een soort vloeistof. In deze vloeistof lossen huidcellen op, maar huidschimmels niet. Als de dermatoloog wat huidcellen in de vloeistof doet en onder de microscoop bekijkt, weet de arts of u schurft of een huidschimmel heeft.

Zo gaat het onderzoek

  • De dermatoloog verwijdert met een soort lepel wat huidschilfers van uw huid.
  • De dermatoloog doet de huidschilfers in de vloeistof.
  • De dermatoloog bekijkt de vloeistof onder de microscoop. Als u schurft of een andere huidschimmel heeft, kan de dermatoloog dat aan de vloeistof zien.

Uitslag

Als het laboratorium de huidschilfers direct kan onderzoeken, vraagt de dermatoloog u te wachten in de wachtkamer. Daarna bespreekt de dermatoloog de uitslag met u.
Soms kan het laboratorium de huidschilfers niet direct onderzoeken. U gaat dan na het onderzoek naar huis. De dermatoloog belt u later die dag om de uitslag te bespreken.

Aandoeningen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Dermatologie, locatie Oost, P1
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Dermatologie, locatie West, route 16
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: