Haaruitval 'mannelijk type' bij vrouwen : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Haaruitval van het ‘mannelijke type’ (alopecia androgenetica) komt soms ook bij vrouwen voor. Dit kan een zeer belastende aandoening zijn. Deze vorm van haaruitval is goed te behandelen bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn.

Wat is het?

Iedere vrouw heeft, naast vrouwelijke, ook mannelijke hormonen (testosteron) in het bloed. Bij sommige vrouwen zijn de haarwortels heel gevoelig voor testosteron. Hierdoor valt het haar bij deze vrouwen uit. Dit noemen we het mannelijke type haaruitval.

Hoe ontstaat het?

  • De haarwortels (met name boven op het hoofd) zijn gevoelig voor verhoogd testosteron.
  • Hormoonafwijkingen. Dan zijn er ook andere symptomen, zoals onregelmatige of ontbrekende menstruatie en overbeharing. Alleen dan doen we een hormoononderzoek.

Behandeling

Bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn, adviseren we meestal om een anticonceptiepil te gebruiken. De anticonceptiepillen zorgen niet voor de terugkeer van veel nieuwe hoofdharen, maar remmen vaak de toename van haaruitval af. Soms zijn aanvullende medicijnen nodig.

Bij vrouwen in of na de overgang is het meestal niet mogelijk om de haaruitval op deze manier te behandelen.

Verder kan behandeld worden met Minoxidil 2% of 5%. Dit middel kan de haargroei stimuleren en de haaruitval stabiliseren. Niet bij iedereen werkt het. Na staken van dit medicijn kunnen de nieuwe haren alsnog uitvallen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: