Duplexonderzoek spataderen in de benen : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Bij een veneus duplexonderzoek onderzoekt de dermatoloog of het bloed in de aderen van de benen goed doorstroomt. Met dit onderzoek kan de dermatoloog spataderen beoordelen.

In iedere ader zitten klepjes om te voorkomen dat het bloed terug naar beneden zakt. Bij een veneus duplexonderzoek onderzoeken we de doorstroming van uw bloed en het functioneren van de kleppen.

Waarom een duplexonderzoek?

Om u goed te kunnen behandelen moet de specialist weten hoe de kleppen in uw aderen werken. Met dit onderzoek kunnen we ook zien waar de spataderen zich bevinden.

Verloop

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Een medisch vaatlaborant of de specialist doet het onderzoek. Het onderzoek is niet pijnlijk. Eventuele gel op uw kleding is uitwasbaar. Het verrichten van dit onderzoek tijdens een eventuele zwangerschap is geen bezwaar, het onderzoek is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

  • U doet uw schoenen, (boven)broek en sokken uit en gaat op een verhoging staan.
  • U krijgt gel op de plek van het onderzoek. Op de gel plaatsen we een transducer, een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden. U ziet deze beelden op de monitor.
  • Eerst onderzoeken we de binnenzijde van uw been, van de lies tot de enkel.
  • Daarna onderzoeken we de achterzijde van uw been, van de knieholte tot de hiel.
  • Soms vragen wij u om op uw handrug te blazen en ook drukt de onderzoeker een paar keer in uw been. Dit is om de werking van de kleppen in de aders goed te kunnen beoordelen.

Na het onderzoek

De specialist bespreekt na het onderoek meteen de uitslag met u. U hoort dan welke behandeling voor u geschikt is en wie de behandeling gaat doen. Wij maken voor u een afspraak bij de dermatoloog of de chirurg.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: