home

Duplexonderzoek bij spataderen : onderzoek hoe goed uw bloed stroomt

Als u spataderen heeft, onderzoekt de arts of het bloed in de aderen van de benen goed stroomt. Dit onderzoek heet een veneus duplexonderzoek. De arts kan door het onderzoek zien waar een spatader begint en kan u beter behandelen.

Over een veneus duplexonderzoek

Bij een veneus duplexonderzoek gebruikt de arts een duplexapparaat. Veneus betekent: van de ader. Duplex betekent: 2. Het duplexapparaat onderzoekt uw aderen met 2 technieken.
In uw aderen zitten kleppen. Die kleppen zorgen dat het bloed dat van uw benen naar uw hart stroomt niet terug naar beneden zakt. Bij een veneus duplexonderzoek onderzoekt de arts hoe goed de kleppen werken. De arts weet dan hoe goed uw bloed door de aderen van uw benen stroomt. De arts kan ook zien waar uw spataderen beginnen. Door het onderzoek kan de arts met u bespreken welke behandeling het beste bij u past.

Zo gaat het onderzoek

Voor het onderzoek

  • Als u zwanger bent, kan het onderzoek gewoon doorgaan.
  • Uw afspraak is op de polikliniek Dermatologie, locatie Oost of op de afdeling Klinische Neurofysiologie, locatie West.
  • U doet uw schoenen, broek en sokken uit.
  • U gaat op een verhoging staan.

Het onderzoek

  • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
  • Het onderzoek is niet pijnlijk.
  • De arts doet koude gel op enkele plekken op uw benen. Als er wat gel op uw kleding komt, is deze er makkelijk uit te wassen.
  • De arts plaatst een soort microfoon op de plekken. Deze microfoon stuurt geluidsgolven naar het apparaat dat de geluidsgolven omzet in bewegende beelden. U kunt deze beelden op een monitor zien.
  • Eerst kijkt de arts naar de binnenzijde van het been, van de lies tot de enkel. Daarna bekijkt de arts de achterzijde van het been, van de knieholte tot de hiel.
  • Tijdens het onderzoek drukt de arts een paar keer in uw been. De arts vraagt u ook om soms op de rug van uw hand te blazen. De arts doet en vraagt dit om goed te kunnen beoordelen hoe de kleppen werken.

Uitslag

Meteen na het onderzoek bespreekt de arts de uitslag met u. De arts bespreekt ook met u welke behandeling het beste bij u past. Deze behandeling gebeurt door een dermatoloog of een chirurg. Uw volgende afspraak is bij een van hen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Dermatologie, locatie Oost, P1
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Dermatologie, locatie West, route 16
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: