Cryochirurgie : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Behandeling van huidaandoeningen door middel van bevriezen, ofwel cryochirurgie, is een effectieve manier van behandelen van sommige vormen van huidkanker, zoals het basaalcelcarcinoom. In feite is de behandeling een zorgvuldig gecontroleerde koude verbranding. Cryochirurgie wordt met name gebruikt indien chirurgie met het mes niet mogelijk of niet gewenst is.

: op deze pagina snel naar

Verloop

De behandeling

Om de behandeling goed en pijnloos uit te voeren, wordt u door de dermatoloog plaatselijk verdoofd. Na de verdoving vindt de bevriezing plaats. De huidaandoening wordt in het algemeen 2 keer bevroren, gedurende 20 tot 30 seconden.

Na het onderzoek

U mag al vanaf de eerste dag gewoon wassen en douchen. De wond zal in de eerste dagen veel vocht afscheiden. Het verband moet dan vaak vervangen worden: 2 tot 3 keer per dag. Daarna volstaat 1 keer per dag verwisselen. De wondgenezing duurt 2 tot 6 weken.

Bijwerkingen

Een 'cryo-wond' geeft eigenlijk nooit pijnklachten. Soms treedt er zwelling op van de huid rondom de behandelde plaats, vooral bij bevriezing rond de ogen. De zwelling zakt vrijwel altijd snel af (binnen 2 tot 3 dagen).

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: