Controle op AIN : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Met AIN (Anale Intra-epitheliale Neoplasie) wordt een verandering bedoeld in het slijmvlies in en rond de anus. Bij AIN is er sprake van onrustige cellen van het slijmvlies. Deze onrustige cellen kunnen mogelijk uitgroeien tot anuskanker. Om deze reden wordt AIN benaderd als een voorstadium van anuskanker.

: op deze pagina snel naar

Verloop

Voorbereiding

We vragen u om 24 uur voorafgaand aan het onderzoek:

  • Geen anale seks te hebben
  • Niet anaal te spoelen (dit beïnvloedt het onderzoek nadelig)
  • Geen voorwerpen in de anus te brengen
  • Geen gekruid eten te nuttigen

Het is niet nodig te stoppen met bloedverdunnende medicatie.

Het onderzoek

De afspraak duurt 30 tot 45 minuten. Allereerst zal de onderzoeker u een aantal vragen stellen, onder andere over anale klachten en over uw seksuele activiteit gedurende de laatste 6 maanden. Daarna wordt u verzocht in de kleedkamer uw schoenen, broek en onderbroek uit te trekken. U krijgt een handdoek om uw geslachtsdelen te bedekken. De onderzoeker wordt altijd geassisteerd door een tweede persoon.

U neemt plaats in een speciaal daarvoor bestemde stoel waarbij u de benen in de beensteunen legt. De stoel wordt omhoog gebracht en licht naar achteren gekanteld zodat de onderzoeker goed beeld heeft. Vervolgens worden de buitenkant en de binnenkant van de anus onderzocht.

Na het onderzoek

Na het nemen van een biopt kan de huid of het slijmvlies wat bloeden, dit kan één tot enkele dagen duren. U krijgt een absorberend verband mee om te voorkomen dat er eventueel bloed op uw kleding komt te zitten.

Er kan nog enkele dagen bloed bij de ontlasting te zien zijn of op het wc-papier zitten. Dit is normaal. Alleen bij veel bloedverlies, moet u contact opnemen met uw onderzoeker. Wij raden aan om 1 week na afname van de biopten geen anaal contact te hebben zodat de wondjes goed kunnen genezen. Ook bent u gedurende dat er wondjes zitten vatbaarder voor andere SOA’s en infecties, hierbij biedt het gebruik van een condoom bescherming. Na twee weken ongeveer zijn de wondjes genezen.

U kunt op de dag van onderzoek uw normale bezigheden handhaven. Overleg met uw onderzoeker als u hierover nog vragen heeft.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: