Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Om de anesthesie tijdens de operatie veilig te laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Ook de pijnbestrijding na de operatie of het onderzoek is natuurlijk van belang. Hoe minder narcose (anesthesie) nodig is, hoe sneller uw kind zal herstellen. Om dit te bespreken heeft u een telefonische afspraak met de anesthesioloog of een gespecialiseerd medewerker (physician assistent).
De anesthesioloog of de speciaal hiervoor opgeleide medewerker (physician assistant) stelt vragen over de gezondheid van uw kind. Hij bespreekt met u en uw kind welke vorm van verdoving voor uw kind het meest veilig is. Daarnaast geeft hij informatie, bijvoorbeeld over nuchter zijn. Gebruikt uw kind medicijnen? Dan maakt hij afspraken met u over het innemen van de medicijnen rondom de operatie.
Mogelijk belt een medewerker van de ziekenhuisapotheek u op de dag vóórdat u een afspraak heeft. De medewerker bespreekt met u het eventuele medicijngebruik van uw kind. Bent u niet gebeld? Dan bespreken we het eventuele medicijngebruik van uw kind tijdens uw telefonische afspraak .
De opnamedatum voor uw kind krijgt u via de planner van uw behandelend specialist.
Voor de operatie is het belangrijk dat:
Voor de operatie moet uw kind tijdig stoppen met eten en drinken. Dit noemen we nuchter zijn. Als uw kind op het juiste moment nuchter is, kan dit ook een sneller herstel bevorderen. Dus niet langer dan nodig. Uw kind zal zich dan voor en na de operatie of het onderzoek beter voelen.
Eten: borstvoeding of flesvoeding
Drinken: alleen water, heldere appelsap of aanmaaklimonade
Eten: alleen borstvoeding
Drinken: alleen water, heldere appelsap of aanmaaklimonade
Eten: niets
Drinken: niets
Eten: alles
Drinken: alles
Eten: niets
Drinken: alleen water, heldere appelsap, aanmaaklimonade
Let op! Heeft uw kind suikerziekte (diabetes)? Dan alleen water drinken.
Eten: Niets
Drinken: Niets
Zorg dat uw kind niet langer dan nodig nuchter is. Hij zal zich dan voor en na de operatie beter voelen
Volg de afspraken die u heeft gemaakt met de anesthesioloog of physician assistant. De afspraken vindt u in de instructiebrief die u ontvangt na uw telefonische afspraak met de anesthesioloog.
Eén ouder of verzorger mag mee naar de operatiekamer, ook bij spoedoperaties. U mag blijven tot uw kind inslaapt.
Uw kind krijgt verdoving via een kapje of via een infuusbuisje. De anesthesioloog brengt met medicijnen uw kind in een diepe slaap zodat hij niets van de operatie merkt.
Tijdens de narcose is het vaak nodig via de mond een buisje (tube) in de luchtpijp aan te brengen. Zo is een normale ademhaling mogelijk. We brengen dit buisje in nadat uw kind in slaap gevallen is.
De anesthesioloog die verantwoordelijk is voor de anesthesie tijdens de operatie of het onderzoek kan een andere anesthesioloog zijn dan degene die u op de polikliniek Anesthesiologie heeft gezien.
Na de operatie of het onderzoek gaat uw kind enige tijd naar de uitslaapkamer (Recovery).
U mag daarbij aanwezig zijn. In overleg met de anesthesioloog beoordelen de medewerkers van de uitslaapkamer wanneer uw kind teruggaat naar de Kinderverpleegafdeling of Dagbehandeling.
De anesthesioloog zorgt de eerste 24 uur voor de pijnbestrijding van uw kind. Wanneer uw kind is opgenomen op de kinderafdeling neemt de behandelend arts dit over.
De kinderverpleegkundige geeft u bij ontslag uitleg over pijnmedicatie thuis. Zorg dat u paracetamol (tabletten of zetpillen) in huis heeft. De anesthesioloog of behandelend arts bepaalt of uw kind andere pijnmedicatie nodig heeft. Als dat zo is, krijgt u een recept mee.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Anesthesiologie, locatie Oost, P4
020 599 25 12 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
polikliniekanesthesiologie-oost@olvg.nl
Polikliniek Anesthesiologie, locatie West, route 5
020 510 81 07 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
polikliniekanesthesiologie-west@olvg.nl