Aandoeningen & behandelingen

Cholesterol verhoogdu kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Cholesterol is nodig voor het lichaam, maar te veel is schadelijk. Een te hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Hoe ontstaat het?

Het cholesterol gaat omhoog als gevolg van een ongezonde leefstijl. Denk hierbij aan te weinig bewegen (teveel zitten, onvoldoende sporten) en ongezonde voeding (teveel calorieën, teveel suiker, teveel verzadigd vet). Ook bestaan er genetische aandoeningen die zorgen voor een verhoogd cholesterol (familiaire hypercholesterolemie; FH). Deze genetische aandoening komt voor bij 1 op de 400 Nederlanders. Veel vaker wordt een hoog cholesterol veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

Klachten

Van een verhoogd cholesterol merk je meestal niets. Enkel bij mensen met een familiaire hypercholesterolemie, zijn er soms aan de buitenkant symptomen waar te nemen zoals verdikkingen in de pezen, bij de knokkels, op de handrug. Of een witte ring rond het regenboogvlies (de iris) van het oog. Cholesterol kan zich ook ophopen in gele bolletjes bij de oogleden.

Onderzoeken

Het cholesterol kan eenvoudig in het bloed bepaald worden. Het totaal cholesterol is een optelsom van het LDL-cholesterol (ook wel het slechte cholesterol), het HDL-cholesterol (ook wel het goede cholesterol) en de triglyceriden. De triglyceriden worden meestal nuchter bepaald.

Behandelingen

De primaire behandeling van een hoog cholesterol is een gezonde leefstijl. Als dat om wat voor reden dan ook onvoldoende effect heeft kan een cholesterolverlagend medicijn gebruikt worden, zoals een statine.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: 18 juli 2017