Aandoeningen & behandelingen

Blaastumor verwijderen via plasbuis u kunt hiervoor terecht bij Urologie

De TURT (TransUrethrale Resectie van een Tumor) vindt plaats via de plasbuis (urethra). De blaastumor wordt weggesneden (resectie) met behulp van een klein, metalen lisje waar stroom doorheen gaat. In de plasbuis wordt een kijkbuis ingebracht, die aangesloten is op een camera. Via een monitor kan de uroloog de operatie uitvoeren. Door de kijkbuis wordt het metalen lisje gevoerd. Het operatiegebied is op de monitor sterk vergroot, waardoor de ingreep heel nauwkeurig kan worden uitgevoerd.

Verloop

Voorbereiding

Als voorbereiding op de operatie gaat u bij de anesthesioloog langs op het preoperatieve spreekuur van de polikliniek Anesthesiologie. Daar wordt besproken welke vorm van verdoving in uw geval het meest geschikt is. De operatie vindt meestal onder een ruggenprik of algehele anesthesie plaats.

Medicijnen

 • Wanneer u medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden, zoals Ascal, Sintromitis of Marcoumar, geeft u dit dan door aan uw behandelend arts. Om bloedingen te voorkomen moet u tijdig met deze medicijnen stoppen. Stop nooit zelf met uw medicijnen!
 • Bent u overgevoelig voor bepaalde geneesmiddelen? Het is noodzakelijk dat u dit vóór de operatie meldt aan uw behandelend arts.

De behandeling

 • Tijdens de operatie ligt u op uw rug met uw benen in de beensteunen. Eerst wordt een hol instrument in de plasbuis gebracht om de binnenkant van de blaas te bekijken. Daarna wordt via dat instrument een stalen lisje in de blaas gebracht, waar elektrische stroom doorheen wordt geleid. Vervolgens wordt met behulp van het lisje de tumor laag voor laag weggehaald tot het gezonde blaasslijmvliesweefsel is bereikt. Hierdoor ontstaat een inwendige wond in de blaas.
 • De blaas wordt voortdurend bol gehouden met spoelvloeistof. Tussendoor wordt de blaas steeds geleegd waarbij de losgemaakte deeltjes van de tumor mee naar buiten komen. Kleine bloedinkjes zijn meestal met het stalen lisje dicht te schroeien.
 • Na verwijdering van de tumor wordt de blaas nogmaals goed gespoeld.
 • Er wordt een katheter in de blaas achtergelaten om deze te kunnen spoelen.
 • Het verwijderde weefsel wordt in het laboratorium verder onderzocht.
 • U wordt gemiddeld 2 dagen in het ziekenhuis opgenomen.

Na de behandeling

 • Na de operatie wordt er een blaasspoeling gegeven met een chemisch middel. Hiermee wordt de kans verlaagd dat een blaastumor later terugkomt.
 • Om te zorgen voor een goede urineafvoer en om de blaas eventueel te kunnen spoelen, blijft de katheter tenminste 1 dag zitten. Als de urine weer helder gekleurd is, dan kan de katheter verwijderd worden.
 • Om te voorkomen dat het bloed in de blaas gaat stollen, is het belangrijk dat u veel drinkt. Na het verwijderen van de blaaskatheter kunt u een schrijnend gevoel hebben in de plasbuis. Het plassen gaat vaak samen met meer aandrang en u zult waarschijnlijk vaker naar het toilet moeten. Dit normaliseert in de loop van enkele weken. De urine kan soms nog bloederig zijn, wat niet verontrustend is.
 • Meer informatie over de nazorg leest u in de bijgevoegde folder.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Durf te vragen

  Zeg het als u iets niet begrijpt. U heeft recht op duidelijke informatie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018