home

Baarmoederverwijdering : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie

Bij menstruatieklachten, vleesbomen of een verzakking (prolaps) kan het nodig zijn de baarmoeder te verwijderen. Een andere naam hiervoor is uterusextirpatie of hysterectomie. De gynaecoloog kan deze operatie op verschillende manieren uitvoeren: met een buikoperatie, een kijkoperatie (minimaal invasief) of via de schede.

Verloop

Waarom wordt de baarmoeder verwijderd?

De grootte van de baarmoeder, de mate van de verzakking van de baarmoeder en de reden waarom de baarmoeder verwijderd moet worden, zijn bepalend voor de manier van opereren die de gynaecoloog kiest. De eierstokken en eileiders kunnen meestal blijven zitten bij een verwijdering van de baarmoeder.

Er bestaan verschillende redenen voor een baarmoederverwijdering:

  • Menstruatieklachten
  • Myomen (vleesbomen)
  • Endometriose en/of adenomyose
  • Pijn in de onderbuik
  • Verzakking
  • Afwijkende cellen of kanker van de baarmoeder

Welke methode kan gebruikt worden om de baarmoeder te verwijderen?

Afhankelijk van de grootte van de baarmoeder, de mate van verzakking van de baarmoeder in de schede en de reden van de baarmoederverwijdering zal de gynaecoloog u de operatie voorstellen met de minste risico’s en waarbij uw herstel optimaal zal verlopen. 

Een operatie via de schede is in principe de eerste keus. Als dat niet mogelijk is wordt gekozen voor een kijkbuisoperatie, dan voor een techniek met een horizontale snede en als laatste voor een techniek met een verticale snede. Bij de keuze van de methode is het van belang of ook de baarmoederhals en/of de eierstokken verwijderd moeten worden.

Lees in de folder meer over de redenen waarom de baarmoeder wordt verwijderd en welke operatiemanieren hiervoor worden gebruikt. Ook de voorbereiding op de operatie, de operatie en de mogelijke bijwerkingen en complicaties worden beschreven.

Digitale keuzehulp: kies de behandeling die het beste bij u past

Heeft u met uw gynaecoloog de keuze gemaakt om de baarmoeder te verwijderen? Dan kan een digitale keuzehulp voor deze behandeling u helpen een keuze te maken over de wijze waarop deze verwijderd kan worden. Op een manier die het beste past bij uw situatie. Dit digitale hulpmiddel informeert en begeleidt u bij uw keuze. Bij uw tweede consult met de gynaecoloog bespreekt u de uitkomst van de keuzehulp en maakt u samen een weloverwogen keuze.

Heeft u vragen over de keuzehulp of heeft u geen persoonlijke inlogcode ontvangen? Vraag ernaar bij uw arts of neem contact op met de polikliniek Gynaecologie van OLVG.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: