Aandoeningen & behandelingen

Anesthesiologie en nuchterbeleid volwassenenu kunt hiervoor terecht bij Anesthesiologie

Voordat u een operatie ondergaat, komt u naar de polikliniek Anesthesiologie. Om de anesthesie tijdens de operatie veilig te laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Zo moet u bijvoorbeeld nuchter zijn voor de operatie. Ook de pijnbestrijding na de operatie is natuurlijk van belang. Hoe minder narcose (anesthesie) nodig is, hoe sneller u zal herstellen. Om dit te bespreken heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u tijdig stoppen met eten en drinken. Dat noemen we nuchter zijn. Als u op het juiste moment nuchter bent, kan dit ook een sneller herstel bevorderen.

Waarom nuchter zijn?

U moet voor de operatie of het onderzoek een lege maag hebben (nuchter zijn). Overgeven tijdens een operatie of onderzoek is gevaarlijk voor uw gezondheid. Een lege maag voorkomt dat tijdens de operatie of het onderzoek de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomt. Gebruikt u tabletten voor suikerziekte (diabetes) of spuit u insuline? Dan gelden voor u aparte instructies. Meer informatie over nuchter zijn leest u in de folder. 

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
  • Zwangerschap

    Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.