Aandoeningen & behandelingen

Anesthesiologie en nuchterbeleid kinderenu kunt hiervoor terecht bij Anesthesiologie

Om de anesthesie tijdens de operatie veilig te laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Vanaf hoe laat moet uw kind nuchter zijn? Mag uw kind medicijnen innemen? Welke mogelijkheden voor verdoving (anesthesietechnieken) zijn er? Dat en meer leest u hier.

 

Verloop

Preoperatief onderzoek

Om de anesthesie tijdens de operatie veilig te laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Ook de pijnbestrijding na de operatie of het onderzoek is natuurlijk van belang. Hoe minder narcose (anesthesie) nodig is, hoe sneller uw kind zal herstellen. Om dit te bespreken heeft u met uw kind een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie.


Wat kunt u verwachten bij de afspraak?

Medicijnen

Mogelijk belt een medewerker van de ziekenhuisapotheek u op de dag vóórdat u een afspraak heeft op de polikliniek Anesthesiologie. De medewerker bespreekt met u het eventuele medicijngebruik van uw kind. Bent u niet gebeld? Dan bespreken we het eventuele medicijngebruik van uw kind tijdens uw afspraak op de polikliniek.

Vragenlijst

Heeft uw kind een vragenlijst gekregen? Vul deze dan in en neem hem mee naar uw afspraak.
Hebt u geen vragenlijst gekregen? Dan bespreekt de verpleegkundige de vragen met u en uw kind op de polikliniek.

Gesprek met de verpleegkundige

De (kinder-)verpleegkundige stelt u vragen over de gezondheid van uw kind. Hij meet zo nodig ook de bloeddruk en geeft informatie over nuchter zijn en hoe u uw kind kunt voorbereiden. Als u geen verpleegkundige spreekt, informeert de anesthesioloog u en uw kind.

Gesprek met de anesthesioloog

De arts die gespecialiseerd is in anesthesie (de anesthesioloog) of een speciaal hiervoor opgeleide medewerker (physician assistant) luistert zo nodig naar het hart en de longen en bespreekt welke vorm van anesthesie voor uw kind het beste is. Daarnaast maakt hij afspraken met u over het medicijngebruik van uw kind voor de operatie, de pijnbestrijding en het eventueel toedienen van donorbloed.

Opnamedatum

De opnamedatum voor uw kind krijgt u via de planner van uw behandelend specialist.

Voorbereiding op de operatie - nuchter zijn

Voor de operatie is het belangrijk dat uw kind:

 • De gezondheid van uw kind voldoende is
 • U de afspraken opvolgt over medicijngebruik van uw kind
 • Uw kind nuchter is. Nuchter betekent dat uw kind voor de operatie een lege maag heeft
 • Uw kind onder begeleiding en met de auto naar huis gaat

Nuchter zijn


Voor de operatie moet uw kind tijdig stoppen met eten en drinken. Dit noemen we nuchter zijn. Als uw kind op het juiste moment nuchter is, kan dit ook een sneller herstel bevorderen.

Nuchter zijn bij borstvoeding of flesvoeding

Wanneer

eten

drinken

Tot 6 uur voor de operatie of het onderzoekborstvoeding of flesvoedingalleen water, appelsap of aanmaaklimonade*
Tot 4 uur voor de operatie of het onderzoekalleen borstvoeding 
Tot 2 uur voor de operatie of het onderzoekniets 
Vanaf 2 uur voor de operatie of het onderzoeknietsniets

Nuchter zijn

Wanneer

eten

drinken

Tot middernacht (00.00 uur 's nachts) voor de operatie of het onderzoekallesalles
Vanaf 00.00 uur 's nachts tot 2 uur voor de oepratie of het onderzoekniets

alleen water, appelsap of aanmaaklimonade*

Let op! Heeft uw kind suikerziekte (diabetes)? Dan alleen water drinken.

Vanaf 2 uur voor de operatie of het onderzoeknietsniets

Zorg dat uw kind nuchter is zoals we hier adviseren. Dus niet langer dan nodig. Uw kind zal zich dan voor en na de operatie beter voelen.

Kinderen jonger dan 12 jaar

Kinderen ouder dan 12 jaar

appelsap 200 mlappelsap 400 ml
aanmaaklimonade 200 ml (30 ml siroop + 170 ml water)aanmaaklimonade 400 ml (60 ml siroop + 340 ml water)

Welke medicijnen mag uw kind innemen?

Volg de afspraken die u heeft gemaakt met de anesthesioloog of physician assistant. De afspraken vindt u in de instructiebrief die u meekrijgt na uw bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie.

Dag van de operatie

De operatie

Eén ouder of verzorger mag mee naar de operatiekamer, ook bij spoedoperaties. U mag blijven tot uw kind inslaapt.

In de operatiekamer

De veiligheid van uw kind

 • Voor de veiligheid van uw kind controleren we ook in de wachtruimte en operatiekamer nog een keer alle belangrijke gegevens, zoals de identiteit van uw kind, de operatie of het onderzoek en eventueel de te opereren zijde.
 • Tijdens de operatie of het onderzoek bewaken we het hartritme, de bloeddruk en ademhaling van uw kind.

De anesthesie

 • Uw kind krijgt vlak voor de operatie of het onderzoek pijnstilling via een tablet of zetpil. Dit helpt tegen de pijn na de operatie of het onderzoek.
 • Als uw kind nog geen infuus heeft, brengen we dit op de operatiekamer in. De behandelend arts bepaalt wanneer dit infuus na de operatie of het onderzoek weer wordt verwijderd.
 • Krijgt uw kind algehele anesthesie? Dan is het vaak nodig om, nadat uw kind in slaap is gevallen, via de mond een buisje (tube) in de luchtpijp aan te brengen. Zo is een normale ademhaling mogelijk.

Welke anesthesioloog voert de anesthesie uit?

De anesthesioloog die verantwoordelijk is voor de anesthesie tijdens de operatie of het onderzoek kan een andere anesthesioloog zijn dan degene die u op de polikliniek Anesthesiologie heeft gezien.

Na de operatie

Recovery

Na de operatie of het onderzoek gaat uw kind enige tijd naar de uitslaapkamer (Recovery).
U mag daarbij aanwezig zijn. In overleg met de anesthesioloog beoordelen de medewerkers van de uitslaapkamer wanneer uw kind teruggaat naar de Kinderverpleegafdeling of Dagbehandeling.

Pijnbestrijding na de operatie

De anesthesioloog zorgt de eerste 24 uur voor de pijnbestrijding van uw kind. Wanneer uw kind is opgenomen op de kinderafdeling neemt de behandelend arts dit over.

Pijnbestrijding thuis

De kinderverpleegkundige geeft u bij ontslag uitleg over pijnmedicatie thuis. Zorg dat u paracetamol (tabletten of zetpillen) in huis heeft. De anesthesioloog of behandelend arts bepaalt of uw kind andere pijnmedicatie nodig heeft. Als dat zo is, krijgt u een recept mee.

Weer thuis

 • Na algehele anesthesie kan uw kind last hebben van misselijkheid en braken. Als dat het geval is, krijgt u een recept mee voor medicijnen tegen misselijkheid en braken.
 • Heeft uw kind naast de algehele anesthesie ook een regionale anesthesie gehad waarbij een lichaamsdeel is verdoofd? Let erop dat uw kind de eerste dag na de operatie of het onderzoek extra voorzichtig is. Het kan zijn dat het gevoel in het lichaamsdeel nog niet helemaal is teruggekeerd.
 • Als uw kind klaagt over keelpijn of heesheid hoeft u zich niet ongerust te maken. Deze klachten verdwijnen na een of twee dagen vanzelf.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Zwangerschap

  Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).

Vragen & contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.