home

OLVG plaatst 100ste tongpacemaker voor obstructief slaapapneu

Afgelopen maand is in OLVG de 100ste tongzenuwstimulator geplaatst. Dit is een zeer effectieve behandeling voor mensen met obstructieve slaapapneu. OLVG is een van de drie Europese slaapcentra waar deze behandeling wordt aangeboden.

Ademstilstand van 30 seconde

Bij obstructieve slaapapneu kan een ademstilstand tijdens de slaap soms wel dertig seconde of langer duren. Dit heeft een groot effect op de kwaliteit van slaap en leven.
Bij sommige patiënten met obstructieve slaap apneu werkt een behandeling met een overdrukmasker niet. Dan kan de tongzenuwstimulator een goede en effectieve oplossing zijn.

Hoe werkt het?

Tongzenuwstimulatie wordt ook wel Upper Airway Stimulation genoemd (UAS), een behandeling waarbij een kleine stimulator in de borstkas wordt geplaatst. Met de stimulator worden de zenuwen en spieren van de tong gestimuleerd. Op het moment van de stimulatie komt de tong naar voren en kan er weer goed geademd worden. De tongzenuwstimulator wordt ook wel de tongpacemaker genoemd.

Resultaten

De 100 patiënten die in OLVG een tongpacemaker hebben gekregen zijn allemaal nauwkeurig gecontroleerd. De behandeling met de tongpacemaker laat goede resultaten zien: bij de patiënten die zijn behandeld daalde het aantal ademstops significant en er is een grote verbetering te zien in slaperigheid en kwaliteit van leven.
Vanaf 2017 is er in Nederland een vergoeding beschikbaar in het basispakket.

Lees meer:


In OLVG zijn er drie KNO-artsen die ruime ervaring hebben met het plaatsen van de tongpacemaker.