OLVG opent multidisciplinaire poli voor vrouwen met complexe overgangsklachten

Jaarlijks worden zo’n 450 vrouwen met ernstige overgangsklachten naar OLVG doorverwezen. Voor vrouwen die naast deze overgangsproblemen onderliggende aandoeningen hebben, zoals psychische problemen, slaapstoornissen, hartproblemen of een verhoogd risico op botontkalking, heeft OLVG de eerste multidisciplinaire polikliniek van Nederland geopend. Vrouwen met complexe klachten en een onderliggende ziekte hoeven daardoor niet meer van poli naar poli te hoppen.

Het multidisciplinaire team bestaat uit een gynaecoloog gespecialiseerd in de menopauze en hormoontherapie, een seksuoloog, een internist-endocrinoloog gespecialiseerd in osteoporose, een cardioloog gespecialiseerd in het vrouwenhart, een klinisch neuropsycholoog, een psychiater en een neuroloog gespecialiseerd in slaapproblematiek.

Wie kunt u verwijzen naar deze poli?

U kunt vrouwen doorverwijzen met een complexe aandoening of complexe voorgeschiedenis, zoals psychische problematiek, slaapstoornis of endocrinologische aandoening. Ook vrouwen die niet reageren op hormoontherapie kunt u doorverwijzen.

Leefstijladvies en triage via de Meno app

Vrouwen die bij OLVG op de wachtlijst staan kunnen vooruitlopend op de behandeling gebruik maken van de Meno App. Deze speciale app geeft informatie over de overgang, hormonen en overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, transpiratie en gewrichtspijn. Ook wordt er leefstijladvies gegeven over bijvoorbeeld slaap, bewegen, voeding, seks en psyche. Met deze handvatten kunnen vrouwen zelf aan hun klachten werken.

Daarnaast heeft de app een signalerende functie. ‘Overgangsklachten kunnen complex zijn en variëren in ernst. Bij vrouwen met hartkloppingen, hevige bloedingen of een mogelijke depressie wil je zo snel als mogelijk starten met de behandeling. Onze doktersassistenten houden de alerts die via de app binnenkomen in de gaten en bekijken of er vervroegd een afspraak op de polikliniek gemaakt moet worden. Hiervoor zijn speciale spoedafspraken beschikbaar’, aldus gynaecoloog Dorenda van Dijken.

Mini-symposium

De afdeling organiseert op 13 oktober van 17.00 - 18.30 uur een online mini-symposium voor geïnteresseerde collega’s, gynaecologen en huisartsen rondom deze nieuwe ontwikkelingen. Deelnemen kan via zoom:

Meeting ID: 893 2443 4938

Passcode: 087860

Betrokken zorgverleners en afdelingen

Foto van D.K.E. van Dijken

drs. D.K.E. van Dijken

gynaecoloog

Gynaecologie