home

Laboratoriumdiagnostiek neonatale cholestase

Bij kinderen die 3 weken na de geboorte nog steeds geel zien, is het van belang om behalve de concentratie van de totale bilirubine in bloed ook de concentratie van het geconjugeerde bilirubine te bepalen. Bij de door OLVG Lab gebruikte analysemethode kan de diagnose neonatale cholestase worden gesteld op basis van een concentratie geconjugeerde bilirubine van meer dan 20% van het totaal bilirubine.

In de in 2021 aangepaste Laboratoriumdiagnostiek Neonatale Icterus (LESA) die is gebaseerd op de richtlijn Hyperbilirubinemie van 2021 (www.babyzietgeel.nl), staat dat een verhoogde concentratie geconjugeerde bilirubine is gedefinieerd als een geconjugeerde fractie van (1) hetzij >10 µmol/l of (2) hetzij >20% van de totale serumconcentratie bilirubine. Dit verschil is afhankelijk van de gebruikte analysemethode.

Bij de door OLVG Lab gebruikte analysemethode kan de diagnose neonatale cholestase worden gesteld op basis van een concentratie geconjugeerde bilirubine van meer dan 20% van het totaal bilirubine. Dit zal als standaard commentaar worden toegevoegd om meer duiding te geven bij de uitslag van het geconjugeerde bilirubine.

Betrokken afdelingen

Bloedafname