Aandoeningen & behandelingen

Totale elleboogprotheseu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

De belangrijkste reden om een elleboogprothese te plaatsen is het wegnemen van de pijn. Door slijtage (artrose) verdwijnt het kraakbeen en schuren de botten tegen elkaar. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid en soms een krakend geluid bij het buigen van de arm. Door de irritatie bij het bewegen wordt er meer gewrichtsvocht aangemaakt, waardoor het gewricht soms dik wordt.

Een elleboogprothese bestaat meestal uit 2 onderdelen die kunnen scharnieren:

 • Bovenarmdeel
 • Ellepijpdeel.
 • Soms komt er in het spaakbeen ook een prothese-onderdeel.

Verloop

Voorbereiding

 • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO). Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rond uw operatie.
 • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u vier weken voor de operatie stopt met roken.

De behandeling

De orthopedisch chirurg maakt een snede aan de achterkant van uw elleboog. Om bij het gewricht te komen moeten bepaalde spieren opzij gehouden worden. Soms is het nodig de pezen los te maken. Deze pezen worden aan het einde van de operatie weer vastgemaakt.

Na de behandeling

Na de operatie blijft u nog enkele uren op de uitslaapkamer (recovery). Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn en misselijkheid. Wanneer u voldoende bent hersteld, gaat u terug naar de verpleegafdeling. U start de dag van de operatie met het oefenprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. Houdt er rekening mee dat u de eerste zes weken de schouder niet volledig kunt gebruiken. Zodra u weer thuis is het belangrijk verder te gaan met een oefenprogramma bij een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Zwangerschap

  Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie