Aandoeningen & behandelingen

Totale elleboogprotheseu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

De belangrijkste reden om een elleboogprothese te plaatsen is het wegnemen van de pijn. Door slijtage (artrose) verdwijnt het kraakbeen en schuren de botten tegen elkaar. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid en soms een krakend geluid bij het buigen van de arm. Door de irritatie bij het bewegen wordt er meer gewrichtsvocht aangemaakt, waardoor het gewricht soms dik wordt.

Een elleboogprothese bestaat meestal uit 2 onderdelen die kunnen scharnieren:

 • Bovenarmdeel

 • Ellepijpdeel

 • Soms komt er in het spaakbeen ook een prothese-onderdeel

Verloop

Voorbereiding

 • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de Polikliniek Anesthesiologie. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rond uw operatie.
 • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u vier weken voor de operatie stopt met roken.

De behandeling

De orthopedisch chirurg maakt een snede aan de achterkant van uw elleboog. Om bij het gewricht te komen moeten bepaalde spieren opzij gehouden worden. Soms is het nodig de pezen los te maken. Deze pezen worden aan het einde van de operatie weer vastgemaakt.

De componenten van de prothese worden geplaatst in de bovenarm en in de ellepijp. Dit wordt vastgezet met botcement.  Nadat de prothese is geplaatst wordt de huid gesloten met hechtingen. Vervolgens wordt er een drukverband en gipsspalk aangelegd. De duur van de operatie is ongeveer 2 uur. De opname in het ziekenhuis is minimaal 1 dag.

Complicaties

Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kan er toch een complicatie optreden.

Algemene complicaties:

 • een nabloeding
 • een infectie van de wond
 • schade door de operatie aan omliggende structuren, zoals oppervlakkige  zenuwen of bloedvaten; dit is zeer zeldzaam

Specifieke complicaties:

 • Prothese infectie: indien een infectie bij de delen van de prothese terecht komt (diepe wond infectie).
 • Loslating van de prothesedelen: Soms kan de prothese los gaan zitten.
 • Zenuwbeschadiging van de nervus ulnaris: deze zenuw loopt dicht langs de elleboog. Als deze tijdelijks niet goed functioneert voelt u dit in de pink en ringvinger. Dit veranderend gevoel is meestal niet blijvend, en herstelt na enkele weken. Indien het niet hersteld, is er sprake van een ernstige complicatie. Dit komt zelden voor.
 • Fractuur: tijdens het inbrengen van de prothese kan een breuk ontstaan.

Na de behandeling

Na de operatie blijft u nog enkele uren op de uitslaapkamer (recovery). Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn en misselijkheid. Wanneer u voldoende bent hersteld, gaat u terug naar de verpleegafdeling. U start de dag van de operatie met het oefenprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. Houdt er rekening mee dat u de eerste zes weken de schouder niet volledig kunt gebruiken. Zodra u weer thuis is het belangrijk verder te gaan met een oefenprogramma bij een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Revalidatie na elleboogprothese

De eerste dag na de operatie wordt een afneembare gipsspalk aangelegd.  Er wordt een röntgenfoto gemaakt, om de stand van de prothese te controleren. De fysiotherapeut komt langs en geeft instructies over hand- en pols oefeningen.

Indien de pijn onder controle is en de oefeningen van de fysiotherapeut gegeven zijn kunt u naar huis. In de thuissituatie gaat u verder met revalideren bij uw eigen fysiotherapeut. Het actief (met gebruikmaken van eigen spierkracht) strekken van de arm gedurende de eerste 6 weken mijden.

Na 2 weken komt u terug voor het verwijderen van de hechtingen en controle van de beweging van de elleboog.

Houd er rekening mee dat de rest van uw leven geen voorwerpen meer mag tillen die zwaarder zijn dan vijf kilo. Een elleboogprothese gaat gemiddeld tien jaar mee. Daarna is het soms nodig om de prothese te vervangen.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u revalideert. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de elleboog. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de elleboog terug te krijgen en te optimaliseren.

Verkeer

U dient er rekening mee te houden dat u na de operatie een periode geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

 

 

 

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 11 maart 2021