home

Sport en beweging : wat inspanning voor uw lichaam doet

Regelmatig bewegen heeft veel positieve effecten op uw gezondheid. U gaat zich er snel fitter door voelen en het vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Ook wanneer u in het ziekenhuis heeft gelegen, is het belangrijk de activiteiten en beweging weer op te bouwen. Wat is voldoende beweging en waar moet u op letten bij bewegen? Dat leest u hieronder.

Waarom is bewegen gezond

  • Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
  • Mensen die voldoende bewegen leven langer.
  • Bewegen zorgt ervoor dat stress minder wordt en het vermindert de kans op psychische klachten.
  • Bewegen zorgt voor een energieker en fitter gevoel.
  • Bewegen verlaagt de kans op overgewicht en diabetes type 2.
  • U slaapt beter wanneer u overdag voldoende beweegt.

Wanneer beweegt u voldoende

Voor volwassenen wordt aangeraden minimaal 2,5 uur per week, verspreid over meerdere dagen, matig intensief te bewegen. Met 'matig intensief' bedoelen we activiteiten zoals wandelen of fietsen. Matig intensief bewegen is voldoende, maar zwaar intensief mag ook. De intensiteit van de inspanning is in orde wanneer u sneller gaat ademen, hijgen, uw hartslag omhoog gaat en wanneer u begint te zweten.

Daarnaast is het belangrijk om 2x per week 'spier-/botversterkende oefeningen' te doen. Bijvoorbeeld krachttraining met gewichtjes of touwtjespringen. Voor ouderen is het goed om dit in combinatie met balansoefeningen te doen. Spier- en botversterkende activiteiten zijn nodig voor een goede conditie en om de spieren en botten sterk te houden. 

OLVG tipt


OLVG-fysiotherapeut Just Koopal geeft een aantal tips voor meer lichaamsbeweging.

Zoek een leuke activiteit

Wanneer u een activiteit gaat doen die u leuk vindt, is het bewegen gemakkelijker vol te houden en waarschijnlijk beter in uw (drukke) dagelijks leven toe te passen.

Alle beweging helpt

Elke vorm van beweging helpt en heeft een positief effect op uw gezondheid.
Wilt u meer gaan bewegen of bent u net ontslagen uit het ziekenhuis?
Bouw de inspanning dan op met kleine stapjes. Op deze manier is het gemakkelijker vol te houden en vermindert u de kans op overbelasting of blessures.

Tips bij zittend beroep

Zit u veel gedurende de dag, bijvoorbeeld door uw werk of een hobby? Probeer dan minstens 1 keer per uur te staan en te bewegen.
Haal bijvoorbeeld regelmatig wat te drinken en maak een lunchwandeling samen met collega's.

Pak daarnaast wat vaker de fiets of ga lopend naar werk, school of de supermarkt. En neem vaker de trap in plaats van de lift.

 

Wanneer naar de fysiotherapeut

Ervaart u lichamelijke klachten die niet vanzelf overgaan of zelfs erger worden, neem dan contact op met fysiotherapeut bij u in de buurt. Wist u dat een verwijzing via de huisarts niet eens altijd nodig is voor het maken van een afspraak met een fysiotherapeut?

Beweging rondom een ziekenhuisopname

Een ziekenhuisopname kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Het is belangrijk om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Daar hoort beweging ook bij. Hoe beter uw conditie is voor uw ziekenhuisopname, des te kleiner de impact op uw gezondheid zal zijn.
Maar ook tijdens een opname is het goed om te blijven bewegen. Op de pagina Bewegen rondom uw ziekenhuisopname geven wij tips over hoe u zo fit mogelijk blijft tijdens uw opname in het ziekenhuis.