Aandoeningen & behandelingen

Schouder - rotator cuff-scheuru kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een rotator cuff ruptuur is een scheur in een of meerdere pezen van de rotator cuff in de schouder. Chronische scheurtjes door overbelasting of ouderdom worden niet met een operatie behandeld.  Een acute scheur wordt meestal wel met een operatie hersteld. Een grote scheur is niet altijd te opereren. Als geen operatie mogelijk is dan wordt gekeken hoe de pijnklachten zoveel mogelijk beperkt kunnen worden met fysiotherapie en pijnstillers.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie.
  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.
  • Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

De behandeling

Met een kijkoperatie wordt de afgescheurde pees weer op zijn oorspronkelijke plaats terug gehecht. Een schouderoperatie is nodig omdat in principe geen spontane verbetering optreedt en de prognose van een succesvolle operatie op termijn slechter wordt.

Na de behandeling

Na een rotator cuff operatie volgt een lange revalidatie. Het kan 4 tot 6 maanden duren voordat u de schouder weer normaal kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten of sport. Dit is ook afhankelijk van de conditie van de spieren en de grootte van de scheur. U kunt de geopereerde arm tijdelijk niet gebruiken. Houdt hier van te voren rekening mee.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 29 december 2020