Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Je hebt samen met de orthopeed en je ouders besloten om een scoliose-operatie te ondergaan. Een operatie is geen alledaagse gebeurtenis. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid in het ziekenhuis komt. Er is in OLVG een speciaal scolioseteam om jou en je ouders zo goed mogelijk te begeleiden.
Je krijgt als je een scoliose-operatie ondergaat onder andere te maken met een orthopeed (orthopedisch chirurg), een (kinder)psycholoog, verpleegkundigen, een fysiotherapeut, een kinderarts en een pedagogisch medewerkster.
Scoliose is een zijdelingse verkromming van de ruggengraat (wervelkolom). Hierdoor kunnen één of twee bochten in de wervelkolom ontstaan. OLVG heeft een gespecialiseerd team voor de behandeling en begeleiding van (vaak jonge) patiënten met scoliose.
In 80% van de gevallen is de oorzaak van het ontstaan van een scoliose tijdens de groei onbekend (idiopatische scoliose). De gemiddelde leeftijd waarop de scoliose zich openbaart tijdens de groei is 10 jaar. Scoliose komt bij meisjes tien keer vaker voor dan bij jongens.
Een scoliose kan ook op oudere leeftijd ontstaan door slijtage van de wervelkolom (degeneratieve scoliose). Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig door een afwijking van de wervels (congenitale scoliose). Een scoliose kan ook veroorzaakt worden door het onvoldoende functioneren van de spierspanning, zoals bij spasticiteit, spierziektes en open ruggetje (neuromusculaire scoliose).
Voor de operatie hebben jij en je ouders een afspraak op de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Tijdens dit gesprek maak je afspraken over de narcose tijdens de operatie.
Je wordt voor de operatie opgenomen op de Kinderverpleegafdeling van OLVG. Je ouders kunnen tijdens je verblijf zoveel bij je zijn als je wilt. Een van je ouders kan ook bij je blijven slapen.
De operatie duurt 3 tot 5 uur. Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg de bocht in je wervelkolom zo recht mogelijk. De wervels van de bocht worden vastgezet met behulp van metalen staven en schroeven.
Op de afdeling meet de verpleegkundige regelmatig je bloeddruk, de hartslag en temperatuur. De eerste 6 uur na de operatie moet je op je rug liggen, om goed druk op de wond te kunnen geven. Hierdoor zal de wond minder nalekken.
De volgende dag verzorgt de verpleegkundige de wond. De dagen daarna helpt de fysiotherapeut je om weer te gaan lopen. Het infuus en de andere slangetjes verwijderen we zo snel mogelijk. Vaak is dit 2 of 3 dagen na de operatie.
Meestal blijf je 5 tot 7 dagen in het ziekenhuis. Als het beter is om langer te blijven, bespreekt de orthopedisch chirurg dat met jou en je ouders.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 06 juli 2020