Aandoeningen & behandelingen

Rug - scoliose operatie u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Je hebt samen met de orthopeed en je ouders besloten om een scoliose-operatie te ondergaan. Een operatie is geen alledaagse gebeurtenis. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid in het ziekenhuis komt. Er is in OLVG een speciaal scolioseteam om jou en je ouders zo goed mogelijk te begeleiden.

Je krijgt als je een scoliose-operatie ondergaat onder andere te maken met een orthopeed (orthopedisch chirurg), een (kinder)psycholoog, verpleegkundigen, een fysiotherapeut, een kinderarts en een pedagogisch medewerkster.

Wat is Scoliose?

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de ruggengraat (wervelkolom). Hierdoor kunnen één of twee bochten in  de wervelkolom ontstaan. OLVG heeft een gespecialiseerd team voor de behandeling en begeleiding van (vaak jonge) patiënten met scoliose.

Hoe ontstaat het?

In 80% van de gevallen is de oorzaak van het ontstaan van een scoliose tijdens de groei onbekend (idiopatische scoliose). De gemiddelde leeftijd waarop de scoliose zich openbaart tijdens de groei is 10 jaar. Scoliose komt bij meisjes tien keer vaker voor dan bij jongens.

Een scoliose kan ook op oudere leeftijd ontstaan door slijtage van de wervelkolom (degeneratieve scoliose). Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig door een afwijking van de wervels (congenitale scoliose). Een scoliose kan ook veroorzaakt worden door  het onvoldoende functioneren van de spierspanning, zoals bij spasticiteit, spierziektes en open ruggetje (neuromusculaire scoliose). 

Verloop

Voorbereiding

Voor de operatie hebben jij en je ouders een afspraak op de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Tijdens dit gesprek maak je afspraken over de narcose tijdens de operatie.

Je wordt voor de operatie opgenomen op de Kinderverpleegafdeling van OLVG. Je ouders kunnen tijdens je verblijf zoveel bij je zijn als je wilt. Een van je ouders kan ook bij je blijven slapen.

De behandeling

De operatie duurt 3 tot 5 uur. Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg de bocht in je wervelkolom zo recht mogelijk. De wervels van de bocht worden vastgezet met behulp van metalen staven en schroeven.

Na de behandeling

Op de afdeling meet de verpleegkundige regelmatig je bloeddruk, de hartslag en temperatuur. De eerste 6 uur na de operatie moet je op je rug liggen, om goed druk op de wond te kunnen geven. Hierdoor zal de wond minder nalekken.

De volgende dag verzorgt de verpleegkundige de wond. De dagen daarna helpt de fysiotherapeut je om weer te gaan lopen. Het infuus en de andere slangetjes verwijderen we zo snel mogelijk. Vaak is dit 2 of 3 dagen na de operatie.

Meestal blijf je 5 tot 7 dagen in het ziekenhuis. Als het beter is om langer te blijven, bespreekt de orthopedisch chirurg dat met jou en je ouders.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 06 juli 2020