Aandoeningen & behandelingen

Peritoneaaldialyse u kunt hiervoor terecht bij Nierziekten

Bij peritioneaaldialyse (buikspoeling) wordt het buikvlies gebruikt als dialysefilter. Het wordt ook wel buikspoelen genoemd. Via een katheter wordt spoelvloeistof in de buikholte gebracht. De spoelvloeistof neemt afvalstoffen en overtollig vocht op. Na enkele uren is de vloeistof verzadigd en moet er ververst worden. Dit heet wisselen.

Verloop

De behandeling

Bij deze vorm van dialyse fungeert het buikvlies als een filter. De dialyse vindt niet plaats buiten het lichaam, maar in het lichaam. Via een katheter (slangetje) in de buik, loopt de spoelvloeistof in en uit.

Het buikvlies is ongeveer 2m2 groot. Het omhult de buikholte en de organen die daarin zitten, zoals de lever, maag en darmen. Het buikvlies is een dun vlies met veel kleine bloedvaatjes dicht aan de oppervlakte.

Vormen van peritoneaaldialyse

Er bestaan twee vormen van peritoneaaldialyse: door de patient zelf (CAPD) of met behulp van een machine (APD).

  • Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse (CAPD.) Bij CAPD voert de patiënt zelf, handmatig de behandeling uit. Hierdoor kan deze behandeling thuis of op het werk plaatsvinden.
  • Automatische Peritoneaal Dialyse (APD). Hierbij wordt wel een machine gebruikt. Deze behandeling vindt thuis plaats. De machine sluit u 's nachts aan. Terwijl u slaapt vinden de wisselingen plaats.

 

    Vragen & contact

    Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Nierziekten.

    De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Nierziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018