Aandoeningen & behandelingen

Operatie bij zaadbalkankeru kunt hiervoor terecht bij Urologie

Zaadbalkanker wordt ook wel testiscarcinoom of teelbalkanker genoemd. Deze vorm van kanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Een tumor in deze cellen wordt een kiemceltumor genoemd. Er zijn drie soorten kiemceltumoren: seminoom, niet-seminoom of een combinatietumor van een seminoom en een niet-seminoom. Bij een operatie in verband met zaadbalkanker, een orchidectomie, worden één of beide zaadballen verwijderd.

Verloop

Voorbereiding

  • Als voorbereiding op de operatie gaat u bij de anesthesioloog langs op het preoperatieve spreekuur van de polikliniek Anesthesiologie. Daar wordt besproken welke vorm van verdoving in uw geval het meest geschikt is. De operatie vindt meestal onder een ruggeprik of algehele anesthesie plaats.
  • Op de operatiedag wordt u verwacht op de afdeling Urologie. 
  • U moet dan nuchter zijn. Uit veiligheidsoverwegingen moet u voor de operatie nuchter zijn. Dit geldt voor alle vormen van verdoving door de anesthesioloog. Vanaf 24.00 uur mag u niets meer eten, en minimaal 2 uur voor de operatie mag u niets meer drinken.
  • Wanneer u medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden, zoals Ascal, Sintromitis of Marcoumar, geeft u dit dan door aan uw behandelend arts. Om bloedingen te voorkomen moet u tijdig met deze medicijnen stoppen. Stop nooit zelf met uw medicijnen!

  • Bent u overgevoelig voor bepaalde geneesmiddelen? Het is noodzakelijk dat u dit vóór de operatie meldt aan uw behandelend arts.

De behandeling

Het wegnemen van de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng is meestal de start van de behandeling van zaadbalkanker. Dit gebeurt meestal tijdens het operatieve onderzoek van de tumor. De aangedane zaadbal wordt in zijn geheel verwijderd en door de patholoog in het laboratorium onderzocht. Zo kan worden vastgesteld om welke vorm zaadbalkanker het gaat. 

De ingreep zal meestal via een kleine snede in de lies worden uitgevoerd. Op die manier zal de uroloog aan een zijde de inhoud van de zaadbal verwijderen.
 

 

Na de behandeling

De dag na de operatie mag u weer naar huis.

Het verlies van 1 zaadbal leidt niet tot vermindering van lustgevoelens en ook niet tot impotentie. Ook is er meestal geen blijvende invloed op de vruchtbaarheid.

Tips

  • Nuchter zijn

    Voor het onderzoek moet u nuchter zijn.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018