home

Voorbereidingstips : voor ouders en verzorgers

Als uw kind een operatie of onderzoek in het ziekenhuis krijgt is het belangrijk dat u uw kind hierop voorbereidt. OLVG helpt u hierbij.

U kent uw kind het beste

Uit onderzoek en ervaring weten we dat kinderen die goed zijn voorbereid meer ontspannen zijn. Als uw kind weet wat hij kan verwachten geeft dat een gevoel van controle. Bovendien helpt het om alle belevenissen beter te verwerken.

U bent als ouder of verzorger de juiste persoon om uw kind voor te bereiden. U kent hem het beste en weet hoe u hem gerust kunt stellen.

Fotoboeken en voorbereidingsmiddag

Hoe u uw kind voorbereidt hangt natuurlijk af van de leeftijd van uw kind en wat hij misschien al eerder heeft meegemaakt. Op deze kinderpagina vindt u informatie, fotoboeken voor verschillende leeftijden en kleurplaten die u kunt gebruiken bij het voorbereiden.

U kunt ook samen met uw kind naar de Pedagogische voorbereidingsmiddag. Een pedagogisch medewerker helpt u dan met het voorbereiden.

Tips

  • Zorg dat u als ouder of verzorger zelf goed op de hoogte bent van wat uw kind kan verwachten.
  • Vertel aan uw kind waarom hij naar het ziekenhuis gaat en wat hij die dag gaat meemaken.
  • Vertel uw kleuter vooral wat hij zal horen, zien of proeven en dat u natuurlijk bij hem blijft.
  • Vraag uw kind wat hij al weet en wat hij graag zou willen weten.
  • Bespreek samen met uw kind wat hij fijn vindt om mee te nemen en wat hij van u verwacht.
  • Neem rustig de tijd en kom er later op terug.

Meer informatie

Positieve woorden gebruiken of samen een plan maken voor tijdens een onderzoek kan helpen om uw kind een gevoel van controle te geven. Klik hier om er meer over te lezen.